Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Kuopio Pohjois-Savo

Riuttalan talomuseo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Riuttalan talomuseo
Kuvaus
Riuttalan kylän Riuttalan pihapiirin rakennuskanta on monipuolinen esimerkki talonpoikaisrakentamisesta. Se tuo tärkeän pohjoissavolaista asumistapaa ja maanviljelyselinkeinoa kuvastavan lisän Suomen talonpoikaisarkkitehtuurin kokonaisuuteen.

Riuttalan talonpoikaistalo sijaitsee Riuttasjärvestä nousevalla peltorinteellä. Neljältä sivustalta umpeen rakennettu asuinpiha on lähellä metsänrajaa. Umpipihan muodostavat päärakennus eli pihakartano, pihanpää, navetta-sikala ja aittakartano. Riuttalan rakennuskantaan kuuluu kaikkiaan 26 rakennusta, joista nuottakota, pyykkikota, lypsykatos ja lato sijaitsevat aivan järven rannassa. Päärakennus on vuodelta 1852. Se on Pohjois-Savolle tyypillinen vuoraamaton hirsirunkoinen parituparakennus, jossa on ulkoeteinen, porstua, kaksi kamaria sekä porstuasta erotettu kamari ja ruokahuone. Pihanpää on alkuaan ollut kesä- ja vieraskäytössä.
 
Historia
Ensimmäinen tieto Riuttalasta on 1650-luvulta, jolloin se mainitaan Pehr Brahen teettämässä Kajaanin vapaaherrakunnan kartassa. 1700-luvulta saakka Riuttala oli saman suvun (Tiitinen-Korhonen-Ikäheimo) omistuksessa. Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiö hankki 1975 haltuunsa Riuttalan talon ja 14 hehtaarin määräalan säilyttääkseen kohteen pohjoissavolaisen talonpoikaiskulttuurin muistomerkkinä. Samana vuonna käynnistettiin korjaustyöt ja Riuttala voitiin pian avata yleisölle.
 
Lisätietoa
Toivo Tikkanen, Riuttalan talomuseo. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. 1988.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Pohjois-Savon liitto 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  museo; talonpoikaistalo; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Riuttalan tilan päärakennus. Soile Tirilä
Riuttalan tilan päärakennus. Soile Tirilä .
Riuttalan talomuseon sisääntulotie. Soile Tirilä 2006
Riuttalan talomuseon sisääntulotie. Soile Tirilä 2006.
Riuttalan päärakennus ja pihapiiriä. Soile Tirilä 2006
Riuttalan päärakennus ja pihapiiriä. Soile Tirilä 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009