Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Esbo Nyland

Ateljévillan Tarvaspää

Gå till Museiverkets karttjänst: Ateljévillan Tarvaspää
Beskrivning
Tarvaspää, som konstnären Akseli Gallen-Kallela ritade åt sig själv, är en av de främsta ateljévillorna i Finland från början av 1900-talet.

Tarvaspää ligger vid Bredviken, högst uppe på Linudden som tidigare tillhörde Alberga gård. I det slottsliknande huset av sten kombinerade Gallen-Kallela olika stilarter från medeltida stenkyrkor, slott och florentinska loggior. På samma gård finns också en villa från 1850-talet, Villa Linudd, som ursprungligen tillhört Alberga gård och vars yttre härstammar från 1860- och 70-talen. Tarvaspää omgärdas av höga stenvallar. På stranden finns en bastu ritad av Gallen-Kallela och delvis nedgrävd i strandbrinken.

I Tarvaspää finns Gallen-Kallela Museet, som i växlande utställningar visar konst av Gallen-Kallela och hans samtida samt nutidskonst som har beröringspunkter med konstnärens livsverk. Gallen-Kallelas andra ateljéhem Kalela finns i Ruovesi och är byggd år 1895.
 
Historia
I Tarvaspää förverkligade Gallen-Kallela sin ungdomsdröm: ”Långt inne i vildmarken ville jag äga ett slott med torn och tinnar av gråsten, furu och ekträ. Där ville jag sitta ensam försjunken i tankar, tillbringa några timmar i laboratoriet vid min smältdegel och några i biblioteket och resten av dagen smidande målande skulpterande.”

Ateljébyggnaden i Tarvaspää uppfördes 1911–13 enligt Gallen-Kallelas egna ritningar på en plats med fri utsikt mot Bredviken. Huset var modernt när det färdigställdes med centraluppvärmning och vattenledning, men något kök hade det inte. Tarvaspää var redan från början avsedd som en museibyggnad. Tillbyggnaden till ateljén och ändringsarbetena på huset färdigställdes år 1930. Tarvaspää öppnades som museum år 1961.

Fiskarstugan som tillhört Alberga gård finns i närheten av ateljén och är byggd på 1850-talet. Det byggdes ut till Villa Linudd under åren 1867–75 då det fick sitt nuvarande utseende i snickarstil.
 
Läs mer
Ritva Tuomi, Erämaa-ateljeet, taiteilijahuviloita vuosisadan vaihteessa. Näyttelyesite. Suomen rakennustaiteen museo 1979.

Tarvaspää – Akseli Gallen-Kallelan taiteilijalinna. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2008.
 
objektets element:  villa; hem för märkesperson; museum;
omgivningens nuvarande karaktär:  kulturlandskap;
 
Ateljévillan Tarvaspää. Saara Vilhunen 2007
Ateljévillan Tarvaspää. Saara Vilhunen 2007.
Villa Linudd. Saara Vilhunen 2007
Villa Linudd. Saara Vilhunen 2007.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009