Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Åbo Egentliga Finland

Oy Laivateollisuus Ab:s bostadsområde i Pansio

Gå till Museiverkets karttjänst: Oy Laivateollisuus Ab:s bostadsområde i Pansio
Beskrivning
Bostadsområdet i Pansio är enhetligt och väl anpassat till terrängen. Projekteringen och genomförandet är ett av arkitekt Erik Bryggmans framstående arbeten. Områdets betydelse bygger i synnerhet på helheten som utgörs av stadsplanen och de enskilda byggnaderna med sina genomarbetade detaljer. Området är en viktig representant för den efterkrigstida bostadsområdesplaneringen.

Bostadsområdet består av 42 bostadshus i trä från slutet av 1940-talet. Både området som helhet och de småhustyper som använts är projekterade av Erik Bryggman. Endast området med tjänstemanna- och ingenjörsbostäder genomfördes inte fullt ut. Husen är placerade enligt höjdkurvan och grupperar sig kring ett gemensamt centrum med socialt ändamål.

Småhusen i trä är serietillverkade av A. Ahlström Oy. Bostadstypen är två rum och kök som separat hus eller sammanslagna till bostadshus med plats för 2–4 familjer. På området finns dessutom två s.k. ingenjörshus med större yta. Den från början inplanerade matsalsbyggnaden ligger också på området. Förutom de byggnader som Bryggman planerade byggdes samtidigt åtta bostadshus i två våningar och fyra trevåningshus vid Valmetgatan. Utseendemässigt smälter de in med resten av området.
 
Historia
För att betjäna krigsersättningsindustrin grundades fartygsvarvet Oy Laivateollisuus Ab 1945. Mellan 1946 och 1948 byggde företaget bostäder för sina anställda i stadsdelen Pansio som tidigare hörde till Reso men hade anslutits till Åbo 1931. Helhetsplanen gjordes av arkitekt Erik Bryggman, som också utvecklade den serietillverkade hustypen för området. Bostadsområdets stadsplan fastställdes 1947.
 
Läs mer
Suomen teollisuuden arkkitehtuuria. 1952.

Erik Bryggman, Oy Laivateollisuus Ab:n asuntoalue, Turku. Arkkitehti 3/1953.

Veikko Laakso, Turun kaupungin historia 1918-1970 I. 1980.

Riitta Nikula (toim.), Erik Bryggman 1891-1955. Arkkitehti. Suomen rakennustaiteen museo. 1991.

Matti Arvilommi, Turku. Sirkkaliisa Jetsonen (toim.), Jälleenrakentamisen aika. TKK arkkitehtiosaston julkaisuja 1994/12.

Markku Varnila, Merellinen Pansio: Laivasto, telakat ja öljysatama. Kaupunginosahistoriikki. Turku 2006.
 
objektets element:  planerat område; bostadshus i stad;
omgivningens nuvarande karaktär:  tätort;
 
Laivateollisuus Oy:s bostadsområde, Pansio. Hilkka Högström 2008
Laivateollisuus Oy:s bostadsområde, Pansio. Hilkka Högström 2008.
Laivateollisuus Oy:s bostadsområde, Pansio. Hilkka Högström 2008
Laivateollisuus Oy:s bostadsområde, Pansio. Hilkka Högström 2008.
Laivateollisuus Oy:s bostadsområde, Pansio. Hilkka Högström 2008
Laivateollisuus Oy:s bostadsområde, Pansio. Hilkka Högström 2008.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009