Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Kyrkslätt Nyland

Fyrarna på Kallbådan och Rönnskär

Gå till Museiverkets karttjänst: Fyrarna på Kallbådan och Rönnskär
Beskrivning
Fyrarna på Rönnskär och Kallbådan bildar ett par som symboliserar Porkalauddens historiska betydelse vid fartygsrutten utanför ett uråldrigt kustområde. Rönnskärs fyr representerar den äldsta bevarade fyrarkitekturen i Finland. Kallbådan är en i våra förhållanden sällsynt fyr där samtliga funktioner finns under samma tak.

Den granitmurade stenfoten av Rönnskärs fyr härstammar från 1800. Ovanpå stenfyren byggdes 1822 ett runt tegeltorn som fodrades med ett gjutet betongskal för att ge byggnaden stadga. I stenfoten finns bl.a. delar som tillhör fyrvaktarens bostad. Fyren har kompletterats under olika tidsperioder, men den ursprungliga siluetten från 1800 har bevarats. Fyrens lanternin och ljusanordningar har borttagits 1928. Invid fyren finns en lotsstation i två våningar från 1919 med en bostadsflygel som tillbyggdes efter mitten av 1900-talet. Utöver lotsstationen och fyren finns på ön även andra byggnader som tillhört sjöfartskollektivet.

Fyren på Kallbådan står på ett litet, kalt skär cirka nio kilometer söder om Porkalaudden. Fyren är intressant med hänsyn till betongbyggandets historia och är uppförd under synnerligen krävande förhållanden. Fyren, som är ca 19,5 meter hög och är uppförd på en massiv betongsockel, består av lagerutrymmen inne i sockeln, maskinrummet och verkstaden i första våningen samt bostadslokalerna i andra och tredje våningen. I byggnadens södra hörn står ett massivt fyrtorn som är något högre än byggnaden i övrigt. Innerstommen av fyren är murad i tegel och fasaden gjuten av betong. Den ursprungliga mistlursmekanismen finns kvar samt lyktan som flyttades dit 1922 från Pohjoisrivi (på Hogland). Några tiotal meter från fyren finns en plattform i betong, varifrån en smal bro leder till fyren. Kallbådan är en fyr som fortfarande är i funktion.
 
Historia
Den första fyren byggdes redan 1800 vid den uråldriga farleden söder om Porkalaudden. Fyren placerades på Rönnskär, men med tiden insåg man att fyren stod alltför nära den inre skärgården. När Finland blev självständigt började man planera en ny fyr som bättre skulle betjäna vintertrafiken utanför Helsingfors. Den nya fyren anlades på Kallbådan och försågs med mistlur. Som byggnadsmaterial användes bland annat stenar som tagits från fortet på ön Makilo. Arbetet färdigställdes i slutet av 1920 och fyrljuset tändes i december samma år.

Ända fram till vinterkriget bodde ett flertal familjer med barn på Kallbådan. Också under andra världskriget fanns det fyrvakter på Kallbådan och dessutom militärer i spanings- och luftvärnsuppdrag. När freden kom låg fyren på det område kring Porkala som arrenderades till Sovjetunionen 1944–55. Efter att Porkala återlämnats till Finland var fyren i obeboeligt skick och personalen placerades på Rönnskär. Senare sköttes Kallbåda även från Gråhara. I dag är fyren automatiserad.
 
Läs mer
Seppo Laurell, Suomen majakat. Nemo. Merenkulkulaitos 1999.

Harri Nyman, Meriväylien rakennusperintö. Toim. Marja-Leena Ikkala. Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja 21. Museovirasto 2009.
https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/merivaylien-rakennusperinto.pdf (haettu 21.9.2018).

Seppo Laurell, Valo merellä - Ljuset till havs. Suomen majakat 1753-1906. Finlands fyrar. John Nurmisen Säätiö. John Nurminens Stiftelse. Porvoo 2009.
 
objektets element:  lotsstation; fyr;
omgivningens nuvarande karaktär:  havsområde;
 
Kallbådans fyr. Harri Nyman 1999
Kallbådans fyr. Harri Nyman 1999.
Kallbådans fyr. Harri Nyman 1999
Kallbådans fyr. Harri Nyman 1999.
Rönnskärs fyr. Harri Nyman 1999
Rönnskärs fyr. Harri Nyman 1999.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009