Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Karleby Mellersta Österbotten

Villabosättningen i området Palma

Gå till Museiverkets karttjänst: Villabosättningen i området Palma
Beskrivning
Villabosättningen i Palma representerar ett kulturhistoriskt fenomen i anslutning till det välbärgade stadsborgerskapets sommarfirande och som har uppstått kring kuststäderna i Österbotten redan under första hälften av 1800-talet. Villa Palma finns på området och är en av de äldsta byggnaderna som har ritats för att fungera som en villa utanför en landsortsstad.

Terrängen i området Palma är hög och klippig. Den arkitektoniskt eleganta Villa Palma i empirestil har uppförts i timmer på udden Mallot och är den äldsta villan i området. Villa Palma har eventuellt uppförts efter ritningar av Överintendentsämbetet. Villa Marocko går i jugendstil och ligger vid en brant klippa och arkitekt Gustaf Strengell ritade villan för sin bror 1906. Andra betydande villor i området är Villa Carlshamn och Villa Slotte samt Villa Metsola från 1864 söder om Jakobstad–Karleby-vägen som går genom villaområdet.
 
Historia
Palmas villaområde har fått sitt namn av Villa Palma, som kronofogde Lundström och köpman Roos lät bygga vid havsstranden redan 1838. Karlebys rika borgare och tjänstemän började uppföra sommarvillor utanför staden kring mitten av 1800-talet och denna trend var som populärast på 1860-talet.
 
Läs mer
Svenska Österbottens historia IV. Vasa 1983.

Irma Lounatvuori (toim.), Suojellut talot. Museovirasto 1991.

Saini Heikkuri-Alborzi, Pirjo Niemi, Arvokkaat kulttuurimaisemat Keski-Pohjanmaan jokilaaksoissa. Vaasan seutukaavaliitto 1993.

Hillevi Toiviainen, Kokkolan kaupungin historia, IV osa. Vaasa 1994.

Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet. Keski-Pohjanmaan liitto, Sigma Konsultit Oy 2001.
 
objektets element:  villa; gårdsplan;
omgivningens nuvarande karaktär:  kulturlandskap;
 
Villa Carlshamn. Tuija Mikkonen 2007
Villa Carlshamn. Tuija Mikkonen 2007.
Villa Metsola. Tuija Mikkonen 2007
Villa Metsola. Tuija Mikkonen 2007.
Villa Marocko. Tuija Mikkonen 2007
Villa Marocko. Tuija Mikkonen 2007.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009