Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Salla Lappi

Sallan kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sallan kirkko
Kuvaus
Sallan kirkko tapuleineen ei ole vain Lapin jälleenrakennuskauden, vaan myös koko Suomen kirkkoarkkitehtuurin sodanjälkeisen murroskauden merkittävin arkkitehtuurihistoriallinen muistomerkki. Keskiajan kirkoista vaikutteita saanut jyrkkäharjainen kirkko on ollut myös luomassa uudenlaista muototyyppiä 1950-luvun kirkkojen rakentamiselle. Kirkko kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan.

Päätyjulkisivuiltaan kolmion muotoisessa pitkäkirkossa on jyrkkälappeinen paanupeitteinen harjakatto, joka ulottuu matalan seinäosan ikkunoiden korkeudelle. Sakaristo sekä alkuaan rippikoulusalina toiminut kokoontumistila on sijoitettu matalaan harjakattoiseen siipiosaan.

Kirkkosali muodostuu lattiaan asti ulottuvasta, tukikaarien varaan betonista valetusta paraabeliholvista. Perusratkaisun konstruktiivista vaikutelmaa korostavat vaalea, hienoja kvartsikiteitä kimmeltävä rappaus ja sisustuksen eri puulaadut. Tanskalaisen puusepän valmistaman saarnatuolin alareunan kuva-aiheena ovat nousevat tähkäpäät. Kuoriseinällä on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen reliefi "Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon". Sen keskushahmona on erämaan tukkijunkkareita ja kansannaisia luokseen kutsuva Kristus. Kirkkosalin ja eteisen välisessä seinässä on Yrjö Rosolan ihmisen elämänkaarta kuvaava lasietsaus.

Kokonaisuuteen kuuluu selvästi kirkosta erilleen rakennettu kellotorni, jonka korkea nelilappeinen huippu on katettu kimpipaanuilla. Kirkkopihalla on lisäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen piirtämä graniittinen sankaripatsas "Hauta Etulinjassa" vuodelta 1953.

Kirkonkylän pääraitin varressa on säilynyt yksittäisinä kohteina joitakin jälleenrakennuskauden tyypillisiä liike- ja julkisia rakennuksia.
 
Historia
Kemin Lapin kirkkoherrakunta oli osoittautunut 1700-luvulle tultaessa liian laajaksi, se jaettiin 1747 kolmeen pastoraattiin ja Salla liitettiin Kuusamoon. Kun Kemijärven kappeliseurakunta perustettiin 1779, Salla oli jo kolme vuotta aikaisemmin liitetty siihen kuuluvaksi. Pitkän kirkkomatkan vuoksi sallalaiset saivat 1826 kappelioikeudet oman kirkon rakentamista varten ja C.L. Engelin piirtämä Sallan ensimmäinen kirkko valmistui 1838. Itsenäiseksi seurakunnaksi Salla erotettiin Kuolajärvi-nimisenä 1857. Salla-nimisenä vuodesta 1936 tunnetun seurakunnan kirkko tuhoutui talvisodassa 1939.

Kirkonkylän jäätyä jatkosodan jälkeisissä alueluovutuksissa rajan itäpuolelle muodostettiin uusi kuntakeskus Märkäjärven kylään.

Uuden kirkon rakennustyön ja sisustuksen kustansivat Tanskan luterilaiset seurakunnat kiitollisina siitä, että heidän kirkkonsa olivat säästyneet sodan tuhoilta. Tanskassa toimitetun keräyksen varoilla ostettiin elintarvikkeita, ne myytiin Kansanhuoltoministeriön luvalla voitolla ja näillä hyväntekeväisyyskaupoilla alkuperäiset keräysvarat karttuivat 12-kertaiseksi.

Uudesta kirkosta 1947 pidetyn yleisen arkkitehtikilpailun voitti arkkitehtiylioppilaiden Eero Eerikäinen ja Osmo Sipari tekemä ehdotus. Sen lähtökohtana oli nuorten tekijöidensä mukaan ollut maamme vanhin kirkollinen perintö, korkeaharjainen kivikirkko kirkonmäellä seisovine erillisine tapuleineen nykyajan ihanteisiin ja rakennusmateriaaleihin sovellettuna. Kirkko valmistui 1950.
 
Lisätietoa
Arkitekten 3-5/1948, 3/1950.

Nils Erik Wickberg, Suomen rakennustaidetta. Helsinki 1959.

Hannu Heinänen, Sallan historia. Sallan kunta ja seurakunta. Jyväskylä 1993.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto akatemia, docomomo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.

Tiina Elo, Tuhkasta nousseet kirkot. Kirkkojen jälleenrakennus Lapissa. Raito 2004. Lapin maakuntamuseo. http://www.rovaniemi.fi/files/20041228133159.pdf

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Sallan kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Anninaem 2017
Sallan kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Anninaem 2017.
Sallan kirkko ja tapuli. Maija Kairamo 1993
Sallan kirkko ja tapuli. Maija Kairamo 1993.
Alttari Martti Jokinen
Alttari Martti Jokinen .
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009