Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Nykarleby Österbotten

Nykarleby historiska stadskärna

Gå till Museiverkets karttjänst: Nykarleby historiska stadskärna
Beskrivning
Nykarleby är en av de Österbottniska kuststäder som grundades under inflytande av merkantilismen i början av 1600-talet. Den särpräglade stadsbilden i Nykarleby domineras av stadens träkyrka som byggdes i början av 1700-talet vid Lappå ås strand. Den historiska stadsstrukturen i kyrkans omgivning härstammar från två olika byggnadsskeden. Trähusen söder om kyrkan är från tiden före stadsbranden 1858 och kvarteren i området med rutnätsplan är från tiden efter branden.

Nykarleby kyrka på ås östra strand, vid ändan av älvbron, är till sin bottenplan en långkyrka. Vid västra gaveln har den ett torn, taket är brant och valmat. Kyrksalen är dekorerad med talrika målningar (Daniel Hjulström, 1749-1751). Den värdefulla samlingen föremål avspeglar på ett mångsidigt sätt de ideal stadens borgare hade då det gällde att försköna hemkyrkan. Den gamla orgeln med sina åtta stämmor är en av de äldsta i vårt land och byggdes av Anders Telin år 1768. Den liggande brädfodringen på kyrkans ytterväggar med tillhörande pilastrar i empirestil härstammar från mitten av 1800-talet. Den österbottniska klockstapeln i renässansstil uppfördes år 1702.

Norr om kyrkan finns ett enhetligt trähusområde. Området som avgränsas av Bank- och Lybecksgatan har byggts efter att staden förstördes i en brand. Tomterna i rutplansområdet är stora och bostadshusen och uthusen är i huvudsak från 1860- och 1870-talen. Bostadshusen i en våning företräder ett återhållsamt, sparsamt, klassiskt formspråk. Tomterna avgränsas av ett brett och lågt gaturum med slutna plank och portar.

Trähusområdet som skonades i branden representerar den äldsta stadsstrukturen. På området ligger den byggnad som uppfördes för trivialskolan som Per Brahe hade grundat år 1641. Byggnadens västra flygel, som bl.a. inhyser stadens rådhus, är uppförd i mitten av 1800-talet.

Landskapet vid älven, som flyter genom staden, domineras av ett kraftverk som byggdes år 1926. Höjningen av vattennivån i ån och anläggandet av en ny strandpark har förändrat stadsbilden mot ån.
 
Historia
Nykarleby grundades år 1617 i närheten av en gammal handelsplats vid de två nedersta forsarna i Lappo å. Staden förstördes illa i en brand år 1858, med undantag av den södra stadsdelen. Även ”Nystan” på västra sidan av älven förskonades från branden. Nykarlebys nya, moderna och brandsäkra rutnätsplan uppgjordes av arkitekt C. A. Edelfelt.

Nykarleby kyrka byggdes år 1708. Till golvkonstruktionerna utnyttjades timmerstockar försedda med målningar från väggarna till församlingens första kyrka som uppfördes åren 1607-1610 och som underlag till yttertaket användes bräder från den gamla kyrkans trävalv. Tornspetsen byggdes år 1730 av byggmästare Johan Knubb från Vörå. Jakob Rijf gjorde nya dörrar och fönster till kyrkan åren 1803-1804.

Kyrkan och klockstapeln, samt trivialskoltomten och ett fåtal bostadshus skonades i den stora branden år 1858. Restaureringen av kyrkan åren 1928-1929 enligt ritningar av arkitekt Rafael Blomstedt var en av de första antikvarisk-estetiska restaureringarna av träkyrkor i Finland. Målningarna konserverades år 1963 och belysningen förnyades år 1992.
 
Läs mer
Zachris Topelius, Finland framstäldt i teckningar 1845.

Erik Birck, Nykarleby stads historia del II. Jakobstad 1980. Nykarlebyvyer: http://www.nykarlebyvyer.nu/sidor/texter/prosa/birck/ii/inneh_ii.htm (haettu 1.2.2019).

Erik Birck, Nykarleby stads historia del III. Jakobstad 1988. Nykarlebyvyer: http://www.nykarlebyvyer.nu/sidor/texter/prosa/birck/iii/inneh_iii.htm (haettu 1.2.2019).

Trästäder i Finland; Stadsplanering i finska trästäder. Den nordiska trästaden 12. 1972.

Svenska Österbottens historia IV. Vasa 1983.

Lars Pettersson, Kyrkor och klockstaplar i svenska Österbotten. Svenska Österbottens historia V. Vasa 1985.

Kari Appelgren, Om den skulpterade och målade inredningen i Österbottens kyrkor. Svenska Österbottens historia V. Vasa 1985.

Lars Pettersson, Kirkkojen rakentaminen 1800-luvun alkuvuosikymmenille. Ars Suomen taide 4. Keuruu 1989.

Juhani Martikainen, Orglar i Finland från tiden 1600-1800 - deras byggare, historia, konstruktion och stil. Studia Musica 7. Sibelius Akademien 1997.

Juhani Kostet, Cartographia urbanium Finnicarum. Suomen kaupunkien kaupunkikartaografia 1600-luvulla ja 1700-luvun alussa. Monumenta Cartographica Septentrionalia. Rovaniemi 1997.
 
objektets element:  planerat område; gaturum; bostadshus i stad; kyrka; skola; bro;
omgivningens nuvarande karaktär:  stad;
 
Nykarleby kyrka vid Lappo åns strand. Maria Kurtén 2007
Nykarleby kyrka vid Lappo åns strand. Maria Kurtén 2007.
Nykarleby kyrka och historiska centrum. Margaretha Ehrström 2008
Nykarleby kyrka och historiska centrum. Margaretha Ehrström 2008.
Nykarleby kyrka och seminariets förra övningsskola i stadens historiska centrum. Hannu Puurunen 1973
Nykarleby kyrka och seminariets förra övningsskola i stadens historiska centrum. Hannu Puurunen 1973.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009