Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Salo Varsinais-Suomi

Johannislundin lasitehtaan alue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Johannislundin lasitehtaan alue
Kuvaus
Johannislundin lasitehdas on varhainen ja yksi pitkäikäisimpiä teollisuudenalansa edustajia maassamme.

Suuren metsäomaisuuden varaan perustettu Johannislund sijaitsee harvaan asutulla metsäseudulla. Johannislundin rakennuskanta on rakennettu vuoden 1815 ja 1950-luvun välisenä aikana. Tuotantorakennuksista lasihytti savupiippuineen on purettu. Hirsiset asuinkasarmit, ns. Yli- ja Alipykninki, on rakennettu 1860-luvulla. Ruukinkartanon päärakennus 1870-luvulta on rakennettu matkan päähän loivalle mäelle. Johannislundissa on useita arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelemia rakennuksia 1930-luvulta, ennen vuotta 1911 rakennettu koulu sekä alueen pohjoisosassa noin 1890 rakennettu työväen asuinrakennus.
 
Historia
Johannislundin lasitehtaan toiminta alkoi 1813. Paikka oli lasintuotantoon sovelias, sillä nummen hiekka sopi lasinvalmistukseen ja myös puuta oli ympäristössä runsaasti saatavilla. Paikalle ei johtanut laitoksen perustamisaikana kulkuyhteyksiä ja pitkät etäisyydet haittasivat laitoksen toimintaa. Johannislundin perustaja vänrikki J.B. von Torcken rakennutti tieyhteyden Kiikalan kirkolle.

Johannislundin tuotantoon kuuluivat lasipullot, apteekkilasit, yksinkertaiset talouslasit sekä vihreä ja valkoinen ikkunalasi, jotka myytiin Turun seudulle ja Ruotsiin. Tärkeimmällä sijalla tuotannossa olivat alusta alkaen pullot. Lasitehdasta laajennettiin 1860-luvulla ja uudistettiin 1937, jolloin vanha hytti purettiin ja arkkitehti Toivo Paatela suunnitteli tehtaan uudisrakennuksen. Tehtaan omistajat vaihtuivat usein, mutta tehdas oli toiminnassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vuoteen 1960 asti. Tehtaan viimeiset osat purettiin 1980-luvun alussa.
 
Lisätietoa
Vilho Annala, Suomen lasiteollisuus I-II. 1931, 1948.

Vilho Annala, Johannislundin lasitehtaan historia. Salo 1950.

Reijo Ahtokari, Suomen lasiteollisuus 1681-1981. Helsinki 1981.

Virpi Nurmi, Lasitehtaiden työsuhdeasunnot 1900-luvun alun Suomessa. Turku 1985.

Anja Sarvas - Erik von Hertzen, Kiikalan Historia. Kiikalan kunta, Kiikalan seurakunta. 1987.

Lisälehtiä Johannislundin lasitehtaan historiaan; lasitehtaan kulttuurihistoria 1813-1960. Lasitutkimuksia 11. Suomen lasimuseo 1998.

Kiikalan kulttuuriympäristö ja arvot. Salon seudun rakennettu kulttuuriympäristö ja maisema. SARAKUM 2000-2004 projektiraportti. Salon seudun kunnat, Turun maakuntamuseo, Varsinais-Suomen liitto, Lounais-Suomen ympäristökeskus. 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  muu teollisuusrakennus; muu teollisuusrakennus; työväen asuintalo;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Johannislundin lasitehtaan ns. Alipykninki taustallaan tehtaan savupiippu. Elias Härö 1967
Johannislundin lasitehtaan ns. Alipykninki taustallaan tehtaan savupiippu. Elias Härö 1967.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009