Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Jyväskylä Keski-Suomi

Taulumäen kirkko ja Jyväskylän vanha hautausmaa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Taulumäen kirkko ja Jyväskylän vanha hautausmaa
Kuvaus
Maisemallisesti hallitsevalla Taulumäellä sijaitseva, kauniisti säilynyt kirkko on 1920-luvun klassismin monumentaaliarkkitehtuurin merkittävimpiä kohteita Suomessa. Vanhalla hautausmaalla on mm. maan kulttuurivaikuttajien hautamuistomerkkejä.

Kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Jyväskylän maaseurakunnan kirkko ja sen eteläpuolella olevaan puistoon liittyvä Jyväskylän kaupunkiseurakunnan vanha hautausmaa muodostavat toisiinsa nivoutuvan alueen, joka rajautuu itäpuolella Tourujokeen ja sen rauhoitettuun luonnonpuistoon, lännessä Puistokatuun.

Ruskeankellertävän rapatun kirkon länsifasadina on reunoiltaan porrastetusti kapeneva kellotorni. Se luo vaikutelman Keski-Euroopan suurten katedraalien länsipäädyistä 1920-luvun monumentaaliklassismiin sovitettuna. Kirkko on muodoltaan basilika. Sakaristo on kuoriosan pohjoispuolella, vastaavalla kohdalla eteläpuolella on pyöreä kastekappeli.

Kirkkosalissa on korkealle kohoava tasakattoinen päälaiva ja sitä kahdessa kerroksessa rajaavat kapeat sivulehterit. Kirkkosalia kapeammassa kuorissa on taiteilija Paavo Leinosen tekemät kalkkimaalaukset. Hän on myös vastannut sisätilan muista koristemaalauksista lehterinkaiteissa ja saarnastuolissa. Alttaritauluna on edellisen kirkon palosta pelastettu Eero Järnefeltin "Kristus käy yli veden". Sen alapuolella on Jonas Heiskan maalaus "Kristus ja lampaita" vuodelta 1929.

Hautausmaan eteläpäässä on asemakaavaltaan puoliympyrän muotoinen hauta-alue vuodelta 1918. Alueelle on haudattu myös sotien 1939-1940 ja 1941-1945 sankarivainajat. Jalustalta nouseva, korkea klassistinen kiviuurna "Uhriliekki" on Gunnar Finnen suunnittelema.

Kaupunkiseurakunnan vanhalla hautausmaalla on monia kaupungin ja myös koko maan kulttuurielämään vaikuttaneiden henkilöiden hautamuistomerkkejä. Hautausmaan siunauskappeli vuodelta 1930 on arkkitehti Pauli Blomstedtin suunnittelema. Siihen liittyvän laajennusosan vuodelta 1983 on suunnitellut arkkitehti Antti Eskelinen.
 
Historia
Arkkitehti Elsi Borgin suunnittelema Jyväskylän maaseurakunnan kirkko on rakennettu 1928-1929. Ulko- ja sisäasultaan arkkitehtonisen ominaisilmeensä ja nyansoidut yksityiskohtansa hyvin säilyttäneen kirkon ensimmäinen kunnostus tehtiin 1995-1996 arkkitehtitoimisto ARK-Kantonen Oy:n arkkitehti Tuija Ilveksen suunnitelmin.

Samalla paikalla sijainnut maaseurakunnan edellinen 1885 rakennettu puukirkko tuhoutui tulipalossa keväällä 1918. Uudet piirustukset tilattiin Josef Stenbäckiltä 1921. Varojen puutteen vuoksi rakentaminen viivästyi. Lopulta 1927 järjestettiin kirkosta arkkitehtikilpailu, jonka voitti Elsi Borg.

Jyväskylän kaupungin perustamisen jälkeen sijoitettiin uusi hautausmaa ruutukaavaa noudattavan kaupunkirakenteen pohjoispuolelle, Tourujoen varteen. Vuonna 1838 käyttöön otettua aluetta on laajennettu 1899, 1924 ja 1941. Sankarihauta-alue ja sen hautamerkit uusittiin 1950-luvulla arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnitelman mukaan.
 
Lisätietoa
Armas Vuoristo, Seurakunta muuttuvassa yhteiskunnassa. Jyväskylän maalaiskunnan kirja. Jyväskylä 1977.

Jyväskylän vanha hautausmaa. Jyväskylä 1989.

Maarit Henttonen, Elsi Borg 1893-1958 arkkitehti. Abacus 3. Suomen rakennustaiteen museo 1995.

Jussi Jäppinen (toim.), Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. Jyväskylä 2006.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Taulumäen kirkko. Soile Tirilä
Taulumäen kirkko. Soile Tirilä .
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009