Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Rantasalmi Etelä-Savo

Hiltulan kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hiltulan kylä
Kuvaus
Hiltulan kylä edustaa savolaista mäkiasutusta.

Kylä, joka on edustavaa itäsuomalaista kulttuurimaisemaa talonpoikaisrakennuksineen, sijaitsee Savonlinna-Mikkeli -maantien pohjoispuolella. Maisema polveilee rinnepeltoina mäeltä toiselle. Kylän talot Taskila, Vanha-Taskila, Lautiala ja Viisala ovat sijoittuneet kukin omalle mäelleen. Maantie on ottanut luontevasti sijansa pellon ja metsän rajan muodostamassa maisematilassa. Pihapiirit ovat tiivisti rakennettuja ja korkeat kuuset sekä lehtevät puut osoittavat kauas niiden sijainnin. Maantien varressa on kylän vanha mylly patoineen.
 
Historia
Hiltulan Säynejärven ja Putkilahden väliselle kannakselle levittyneessä kylässä oli 1560-luvulla jo 14 taloa.

Vanha-Taskila on vuodelta 1652 periytyvä sukutila. Sen kaksikerroksinen päärakennus rakennettiin 1800-luvun puolivälissä samoin kuin Ilohovin päärakennus. Taskilan ja Lautialan asuinrakennukset valmistuivat 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Viisalan päärakennus vuodelta 1818 tuhoutui tulipalossa 2005, mutta rakennuksista säilyi mm. tilan suuri navetta vuodelta 1910.
 
Lisätietoa
Etelä-Savon rakennusperintö. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Etelä-Savon seutukaavaliiton julkaisu 114. Mikkeli 1984.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; mylly; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Erolan tila Hiltulan kylässä. Timo-Pekka Heima 2008
Erolan tila Hiltulan kylässä. Timo-Pekka Heima 2008.
Kivipellon tila. Timo-Pekka Heima 2008
Kivipellon tila. Timo-Pekka Heima 2008.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009