Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Muurame Keski-Suomi

Muuramen kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Muuramen kirkko
Kuvaus
Muuramen valkoinen kirkko ja sen kellotorni korkealla harjulla näkyvät kauas ja luovat viehättävän mielikuvan ajattomasta ja anonyymista italialaisesta kyläkirkosta vuoren rinteellä, asumusten yläpuolella. Se on nuoren arkkitehti Alvar Aallon ensimmäinen toteutettu kirkkosuunnitelma.

Suorakaiteen muotoiseen kirkkotilaan liittyy toisella sivulla seurakuntasali, jonka sisäänkäyntiä korostaa kulmauksen kaaripylväikkö. Toisella sivulla kohoaa korkea campanile-tyyppinen kellotorni, johon myös sakaristo on sijoitettu. Kuoripäädyssä on puolipyöreä apsidi. Alttaritaulu "Pietari ja Johannes parantavat ramman" on William Lönnbergin maalaama vuodelta 1930. Kirkkotilan sisäarkkitehtuuri on väritykseltään ja sisustukseltaan muutettu.
 
Historia
Muuramen alue kuului alkuaan Jämsän emäseurakunnasta 1861 itsenäistyneeseen Korpilahden seurakuntaan. Omaksi seurakunnaksi se erotettiin 1917.

Kirkon rakentaminen Muuramenharjulle A. Ahlström osakeyhtiön lahjoittamalle tontille aloitettiin toukokuussa 1928. Opetusministeriö oli vahvistanut arkkitehti Alvar Aallon laatimat piirustukset 30.12.1927. Kirkko vihittiin käyttöön kesäkuussa 1929.

Aallon suunnittelemissa sisätiloissa väritys oli juhlava ja levollinen. Seinät olivat viileän vaaleahkon harmaat ja penkit, lattia ja tynnyriholvattu katto olivat murretulla, hyvin tumman sinisellä maalattuja. Tätä väritystä muutettiin jo muutama vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen maalaamalla mm. holvikatto vaaleammaksi.

Pieniä muutoksia tehtiin sisätiloihin jo ennen arkkitehti Sakari Holman suunnittelemaa sisustusta, joka valmistui 1979. Kirkkosalin yleisilme, kiinteä sisustus ja sisäväritys uusiutuivat lähes kokonaisuudessaan. Sisäkatto ja lattia tehtiin lakatusta männystä, penkit ja alttaripöytä uusittiin, keskikäytävä levennettiin sekä kirkon ja seurakuntasalin väliseen oviaukkoon tehtiin lasiovet.
 
Lisätietoa
Pekka Ruuskanen (toim.), Muuramen kirja. Muuramen kunta 1989.

Riitta Nikula, Rakennustaiteen 1920- ja 1930-luku. Ars Suomen taide 5, 1990.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.

Jussi Jäppinen (toim.), Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. Jyväskylä 2006.

Päivi Ollikainen, Kirkko harjulla. Alvar Aallon suunnitteleman Muuramen kirkon (1926–29) alkuperäinen interiööri ja sen kokemat muutostyöt. Taidehistorian pro gradu -tutkielma. Taiteiden ja kulttuurintutkimuksen laitos. Jyväskylän Yliopisto 2010.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä; taajama;
 
Muuramen kirkko. Minna Pesu 2006
Muuramen kirkko. Minna Pesu 2006.
Muuramen kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Mikkoau 2016
Muuramen kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Mikkoau 2016.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009