Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Malax Österbotten

Malax kyrka och prästgård

Gå till Museiverkets karttjänst: Malax kyrka och prästgård
Beskrivning
Kyrkan och klockstapeln som är förbundna med varandra genom en korridor är ett välbevarat exempel på landsbygdens småskaliga kyrkobyggande i den österbottniska kusttrakten. Kyrkan är byggd i empirestil.

Malax kyrka är till sin bottenplan en korskyrka med lika långa korsarmar. Den har en horisontal brädfodring, med pilastrar indelade väggytor och en lanternin i korsmitten. Klockstapeln i två våningar som avslutas med en bruten obelisk är sammanbunden med kyrkan genom en låg korridor i den södra korsarmen. Den ljusa kyrkosalen har låga tunnvalv.

Sockenstugan mittemot kyrkan härstammar från 1830-talet och har även använts som skola, som sessionssal för kommunfullmäktige och som hembygdshus.

Huvudbyggnaden på Björkas prästgård i en och en halv våning är uppförd i nyrenässansstil. Den ligger på en urgammal plats norr om kyrkan på andra sidan om Malax ån. På platsen finns också ett minnesmärke över tidigare kyrkor i Malax. I prästgårdens parkliknande trädgård växer många gamla ekar, lindar, lönnar, lärkträd och äppelträd. Bredvid trädgården står en gammal kvarn.

Malax kyrka och prästgård är belägna i det nationellt viktiga landskapsområdet Övermalax - Åminne.
 
Historia
Malax församling lydde tidigare under moderförsamlingen i Korsholm, men blev en självständig församling år 1607. Församlingens två tidigare kyrkor låg på andra sidan om ån. På platsen finns ett minnesmärke.

Kyrkan är byggd år 1828-29 efter ritningar av intendent C. Bassi och under ledning av byggmästaren Henrik Kuorikoski. Klockstapeln är uppförd år 1832 efter ritningar av intendent C.L. Engel. Under 1950-talet genomfördes en grundlig renovering av kyrkan, då bland annat bänkarna förnyades.

Prästgårdens huvudbyggnad, som blev färdig år 1868, ritades av C.A. Setterberg som är känd för sina byggnader i Vasa. Byggnaden genomgick en grundlig renovering åren 1979-80.
 
Läs mer
Lars Pettersson, Kyrkor och klockstaplar i svenska Österbotten. Svenska Österbottens historia V. Vasa 1985.

Matti Salomäki, Vaasan läänin vanhat pappilat 1700-luvulta 1920-luvulle. Vaasan lääninhallituksen julkaisusarja 1994:11.

Marja Terttu Knapas et al., Suomalaiset pappilat, kulttuuri-, talous- ja rakennushistoriaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1238/Tieto. 2009.
 
objektets element:  klockstapel; kyrka; prästgård;
omgivningens nuvarande karaktär:  kyrkby;
 
Malax kyrka. Pekka Kärki 1993
Malax kyrka. Pekka Kärki 1993.
Malax prästgård. Maria Kurtén 2007
Malax prästgård. Maria Kurtén 2007.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009