Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Hämeenlinna Kanta-Häme

Ahveniston hautausmaa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Ahveniston hautausmaa
Kuvaus
Ahveniston luonnonkauniin harjun etelänpuoleisella tasanteella ja rinteellä sijaitseva eri uskontokuntien hautausmaa komeine hautamuistomerkkeineen on merkittävä osa Hämeenlinnan kaupungin kulttuurihistoriaa.

Hautausmaa on alusta alkaen ollut kaupungin luterilaisten ja ortodoksien yhteinen hautausmaa. Sen luoteiskulmauksessa on juutalaisille varattu oma aidattu alueensa. Sankarihauta-alueen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Tarja Salmio-Toiviainen ja Sakari Toiviainen, muistomerkin on tehnyt kuvanveistäjä Aukusti Veuro. Lukuisat viime vuosisadan alkupuolen komeat kivimuistomerkit on valmistanut Hämeenlinnassa toiminut Vihtori Heinäsen kiviveistämö ja sen toimintaa jatkanut Urho Heinäsen kivenhakkaamo.

Hautausmaan korkeiden pinjojen reunustaman pääakselin päätteenä on arkkitehti Ilmari Launiksen piirustusten mukaan 1928 valmistunut siunauskappeli.

Hautausmaalla on Novoschiloff-suvun pieni hautakappeli. Varsinaisen hautausmaa-alueen koillispuolella olevassa metsäisessä notkelmassa on kaksi kansalaissodassa surmattujen punaisten joukkohautaa, joista toiselle on pystytetty suurikokoinen muistomerkki.
 
Historia
Hämeenlinnan kaupunki siirrettiin linnan pohjoispuolelta nykyiselle paikalle 1770-luvulla. Hautausmaa sijoitettiin ruutukaavan länsipuolelle, kaupungin rajojen ulkopuolelle, nykyiseen Kaurialan kaupunginosaan. 1800-luvun aikana hautausmaata jouduttiin laajentamaan useasti.

Päätös uuden hautausmaan perustamisesta Ahvenistolle tehtiin 1872 ja se vihittiin käyttöön seuraavana vuonna. Hautausmaan laajennus on arkkitehti Heikki Aitolan suunnittelema.
 
Lisätietoa
Arkkitehti 8/1949.

Pekka Lampinen, Ahveniston hautausmaa. Lännen tie. Hämeenlinnan läntisten kaupunginosien kuvataide, historia, luonto. Hämeenlinna 1995.

Anu Toivonen, Kirkkomaasta muistolehtoon. Hämeenlinnan hautausmaiden inventointiraportti. 2000.

Rakennettu Häme. Maakunnallisesti arvokas rakennusperintö. Hämeen liitto 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  hautakappeli; hautausmaa; siunauskappeli;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Ahveniston hautausmaan pääportti, kuusikujanne päättyy siunauskappelille. Jari Heiskanen 2007
Ahveniston hautausmaan pääportti, kuusikujanne päättyy siunauskappelille. Jari Heiskanen 2007.
Ahveniston hautausmaata. Jari Heiskanen 2007
Ahveniston hautausmaata. Jari Heiskanen 2007.
Novoschiloff-suvun hautakappeli Ahveniston hautausmaalla. Jari Heiskanen 2007
Novoschiloff-suvun hautakappeli Ahveniston hautausmaalla. Jari Heiskanen 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009