Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Tyrnävä Pohjois-Pohjanmaa

Tyrnävän Meijerikatu

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tyrnävän Meijerikatu
Kuvaus
Tyrnävän kirkonkylän Meijeritie on hyvä esimerkki 1900-luvun alussa maaseutukirkonkyliin keskittyneen tuotantotoiminnan rakennuskannasta, joka on otettu muuhun käyttöön.

Meijeritien varressa ovat harmaista lohkokivistä rakennettu meijeri ja valkeaksi rapattu, osin kaksikerroksinen mylly sekä tien toisella puolella puurakenteiset, kookkaat juustolat, joissa on ollut myös asuntoja sekä pieni entinen kahvila, "Pömilä". Tien päätteenä on meijerin asuinrakennus, Luostarila. Alueella olleesta sahasta on jäljellä meijerin takana oleva höyläämö, muut sahan rakennukset ja tiilitehdas on purettu.

Tyrnäväjoen vastarannalla on myös 1900-luvun alun tuotantorakennuksia, nahkurin- ja suutarinverstaat asuinrakennuksineen.

Meijeritien pohjoispuolella on vanha hautausmaa ja vanhan kirkon paikka.
 
Historia
Tyrnävän osuusmeijeri , joka käsitti koko silloisen kunnan alueen, perustettiin 1905 ja meijerirakennus valmistui 1906. 1800-luvulla meijeritalous oli kehittynyt vilkkaaksi ja pitäjässä toimi kuusi kyläkohtaista yhtiömeijeriä ja useita talomeijereitä. Juuston valmistus Tyrnävän osuusmeijerissä aloitettiin 1913 ja 1918 rakennettiin uusi entistä suurempi juustola yläkerran asuintiloineen. Meijeristä tuli Suomen ensimmäinen harjoittelujuustola, jossa koulutettiin mestareita muidenkin meijereiden palvelukseen.

Meijerin toiminnan tuotannollisesti parasta aikaa olivat 1910-1930-luvut, jolloin meijeri oli Oulun läänin suurin ja eräs maamme johtavista. Tyrnävän Osuusmeijeristä kasvoi yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä emmentaljuustoloista. Sen tuotteita vietiin aina Englantiin asti. Meijeri vaikutti myös pitäjän maatalouden kehittymiseen, karjanjalostukseen, tuotantovälineisiin ja maanviljelystekniikkaan.

Jauhomylly rakennettiin 1919 ja se toimi vuoteen 1993. Tyrnävän kunta osti alueen 1991 ja ensimmäisenä uudiskäyttöön otettiin mylly, joka muutettiin kirjastoksi. Osa Osuusmeijerin uudesta juustolasta kunnostettiin lukion opetustiloiksi.

Meijeritien pohjoispuolella olevalla vanhalla hautausmaalla sijaitsi Tyrnävän sekä ensimmäinen (1647) että toinen (1664) kirkko, joka paloi 1856. Vanha hautausmaa jäi pois käytöstä 1890-luvulla.
 
Lisätietoa
Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 2. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Anneli Salmela, Käden jälki. Lakeuden kulttuuriympäristö ja sen hoito. T&E-keskus julkaisu 6 2001.

Birgit Koskela, Tyrnävän vanha meijerialue. KirjastoVirma, Kotiseutukierroksia. http://www.kirjastovirma.fi/tyrnava/meijeri (11.11.2008).

Myllykirjasto, Tyrnävä. Britta Passoja (toim.), Viisikanta - hyvää rakennussuojelua. Oulun läänin rakennussuojelupalkinnot 1990-2005. Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunta, Rakennustieto Oy 2008.

Tyrnävän Meijerikatu 1906-2010. Tyrnävän meijerialueen peruskorjaus uuteen käyttötarkoitukseen 1987-2010. Tyrnävän kunta. Oulu 2012.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; muu teollisuusrakennus; muu tuotantorakennus;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Meijerin aluetta Tyrnävällä. Pekka Kärki 1998
Meijerin aluetta Tyrnävällä. Pekka Kärki 1998.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009