Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Savonlinna Etelä-Savo

Orivirran saarto

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Orivirran saarto
Kuvaus
Orivirran saarto on harvoja Itä-Suomen keskiaikaisista linnarakenteista.

Linnansaaren kärjessä Pyyveden Orivirtaan työntyvässä niemekkeessä oleva Orivirran pieni rajalinnake kuuluu ilmeisesti linnoitusjärjestelmään, jonka tärkeimpänä osana on Olavinlinna. Linnoitukset pystyivät valvomaan ja myös estämään liikennettä laajalle Haukivedelle, joka on osa Vuoksen vesistöä.

Kenttävarustuksen jäännökset ovat niemelle johtavan tien molemmin puolin ja niistä voi vielä hahmottaa linnakkeen rakenteen, kehämuurin ympäröimän pihan ja sen etelänurkkaan liittyneen tähystystornin.

Linnansaareen johtaa 1850-luvulla luonnonkivestä pengerretty tie ja pieni kivisilta. Linnakkeen ympäristö on hyvin hoidettua hongikkomaisemaa.
 
Historia
Orivirran linnake lienee ruotsalaisten 1400-luvun lopulla tärkeän sisävesireitin valvontaa varten rakentama. Sitä on 1540-luvulla täydennetty. Venäläiset valtasivat ja tuhosivat saarron 1592, mutta linnake rakennettiin uudelleen 1650-luvulla.
 
Lisätietoa
Heikki Kirkinen, Karjala idän ja lännen välissä. Karjala taistelukenttänä. Helsinki 1976.

Etelä-Savon rakennusperintö. Etelä-Savon seutukaavaliitto. Julkaisu 114. Mikkeli 1984.

Hannu Poutiainen, Savonranta, Orivirran saarto - historiallisen ajan kenttävarustuksen kartoitus ja koekaivaus. Museovirasto 1993.
 
kohteeseen sisältyy:  linnoitus; linnoitus; muinaisjäännös;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009