Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Kimitoön Egentliga Finland

Dragsfjärds kyrka med omgivning

Gå till Museiverkets karttjänst: Dragsfjärds kyrka med omgivning
Beskrivning
Dragsfjärds sydvästfinska korskyrka från 1700-talet tillhör kyrkbyggaren Antti Piimänens främsta verk. Kyrkans närmaste omgivning med sina offentliga byggnader är en välbevarad kyrkby från första delen av 1900-talet.

Kyrkan, som ligger på ett smalt tallbevuxet näs mellan sjön Dragsfjärden och havsviken Norrfjärden, är den andra i ordningen för Dragsfjärds församling. Till bottenplanen är kyrkan en korskyrka med lika långa armar. Sakristian är försedd med pulpettak och ligger i hörnet av den östra och norra korsarmen. Korsarmarna har sadeltak och på mitten av kyrktaket reser sig en stor takryttare, en tornliknande takprydnad. Vid ytterdörrarna finns små förstugor. Kyrkans inre är täckt av brädvalv. I korsningen av dem finns en åttkantig mellantakskupol som står på pendentiv och är en av de första i sitt slag i Finland. Predikstolen i barockstil är lika gammal som kyrkan, men bänkraderna har byggts i slutet av 1800-talet.

Den separata klockstapeln är från 1763 och representerar den sydvästfinska typen med lökformad kupol i barockstil. Klockstapeln torde liksom kyrkan vara uppförd under Piimänens ledning. Kyrkogården är omgärdad av en stenmur och där finns ett gravkapell med pyramidtak som uppförts 1791 för brukspatronen på Björkboda, Wolter Petersen. Kyrkogårdens talrika gravmonument av smides- och gjutjärn vittnar också de om bruksverksamheten i området. En del av gravmonumenten finns kvar på sina ursprungliga platser.

Längs åsen går en landsväg och söder om den, mittemot kyrkan, finns den gamla kommungården samt skolan, vars byggnader är dels från 1870-talet och dels från år 1941.
 
Historia
Dragsfjärd avskiljdes till ett kapell under Kimito moderförsamling 1694 och blev en självständig församling 1918. Kyrkan som byggdes under ledning av kyrkbyggaren Anders Piimänen invigdes 1755. Sakristian byggdes 1802 och förstugorna i början av 1860-talet. Kyrkan har ett flertal gånger reparerats invändigt, år 1953 enligt ritningar av arkitekt Anna-Lisa Stigell.

Kyrkbyn fungerade som kommunens administrativa centrum till år 1974 och offentliga tjänster fanns i närheten av kyrkan.
 
Läs mer
Sigrid Nikula, Dragsfjärds kyrka. Finlands kyrkor 7. Museiverket 1973.

Lars Pettersson, Ristikirkot. Ars. Suomen taide 3. 1989.

Kari Suistoranta ja Henrik Asplund, Kemiön suurpitäjän historia 1. Sagalundin museon kuntayhtymä 1997.
 
objektets element:  gravkapell; begravningsplats; klockstapel; kyrka; by;
omgivningens nuvarande karaktär:  kyrkby;
 
Dragsfjärds kyrka. Minna Pesu 2007
Dragsfjärds kyrka. Minna Pesu 2007.
Dragsfjärds kyrkas klockstapel. Minna Pesu 2007
Dragsfjärds kyrkas klockstapel. Minna Pesu 2007.
Kyrkogården vid Dragsfjärds kyrka, Björkboda bruks gravkapell och hjältegravarna. Johanna Forsius 2007
Kyrkogården vid Dragsfjärds kyrka, Björkboda bruks gravkapell och hjältegravarna. Johanna Forsius 2007.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009