Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Hirvensalmi Etelä-Savo

Pohoskylän raitti

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pohoskylän raitti
Kuvaus
Suonsalmen kylään kuuluva Pohoskylän raitti on kylätiehen tukeutuvan rakenteensa ja rakennustensa ansiosta merkittävä kansankulttuurin edustaja.

Kylän asutus on metsänrajaan loivasti laskeutuvien peltoaukeiden keskellä kohoavalla matalalla harjanteella siten, että talojen rakennusryhmät ovat tiiviisti kiinni etelä-pohjois -suuntaisessa kylätiessä. Vesireitin varteen syntyneen kylän rannalle avoimet pellot ovat metsäisiä. Kylälle antaa poikkeavan ilmeen talousrakennusten, myös uusien, sijoittaminen raitin molemmin puolin niin, että muodostuu solamainen vaikutelma. Tiloilla on komeat päärakennukset ja talousrakennusten joukossa on runsaasti kansatieteellisesti arvokkaita rakennuksia, riihiä, luuvia, vajoja, moniosaisia aittoja. Raitin vartta reunustaneet kiviaidat ovat hävinneet. Raitin ja maantien risteyksessä on koulurakennus.
 
Historia
Pellosniemen hallintopitäjään kuuluneessa Suonsalmen kylässä oli 1560-luvulla yksi talo. Talon jakamisen seurauksena Uutelan, Vihkolan, Tanttun, Jatkolan ja Rantalan talot muodostivat Suonsalmen kylään kuuluvan oman Pohoskylänä tunnetun maisemakokonaisuuden. Vihkola ja Tanttu ovat vanhoja taloja ja toimineet ruotutaloina Ruotsin vallan aikana.
 
Lisätietoa
Suomen asutus 1560-luvulla, kyläluettelot ja kartasto. Helsingin yliopiston historian laitoksen julkaisuja N:o 4. Helsinki 1973.

Mikkelin seudun maisema-alueet. Täydennysinventointi 1999. Etelä-Savon maakuntaliiton julkaisu 47:2001.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo; talousrakennus; tie;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Pohoskylän raittia Hirvensalmella. Timo-Pekka Heima 2007
Pohoskylän raittia Hirvensalmella. Timo-Pekka Heima 2007.
Pohoskylän raittia Hirvensalmella. Timo-Pekka Heima 2007
Pohoskylän raittia Hirvensalmella. Timo-Pekka Heima 2007.
Jatkolan ja Rantalan tilojen rakennuksia Pohoskylän raitin varrella Hirvensalmella. Timo-Pekka Heima 2007
Jatkolan ja Rantalan tilojen rakennuksia Pohoskylän raitin varrella Hirvensalmella. Timo-Pekka Heima 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009