Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Helsingfors Nyland

Mejlans kyrka och skola

Gå till Museiverkets karttjänst: Mejlans kyrka och skola
Beskrivning
Mejlans kyrka och skola ligger intill varandra mitt i de luftiga bostadskvarteren i Mejlans. Helheten där skolan och kyrkan ingår är en högklassig representant för det tidiga 1950-talets stadsbyggnadskonst. Mejlans lågstadieskola hör till de tidigaste exemplen i Finland på den nya skolarkitekturen som hade frigjort sig från stelheten i planeringen. Skolan hör till den internationella organisationen DOCOMOMOS urval av betydande modern finsk arkitektur. Också Mejlans kyrka representerar ny rums- och materialplanering. Enligt en recension i katalogen till utställningen Finland bygger från 1953 har kyrkans arkitekt ”inte enbart tagit hänsyn till traditionerna utan också strävat efter att genom ett ärligt formspråk finna en lösning för en modern stadskyrka.”

Den finska församlingens kyrka är beräknad för 700 personer och den svenska församlings kyrka för 400 personer. Till den gula tegelbyggnaden hör dessutom ett högt klocktorn som framhäver kyrkans plats i gatubilden. Byggnaderna förenas genom en terrassgård som reser sig över gatunivån och är belagd med naturstensplattor.

Det arkitektoniskt mest imponerande rummet är den finska kyrkans rektangulära kyrksal med ett tak som sänker sig i riktning mot altaret och välver sig till fondvägg. Väggarna är av gult tegel och golvet av svart skiffer. Den runda predikstolen som ser ut att vara gröpt ur ett enda trästycke har en expressivt utformad ryggsida. Kyrksalen präglas dessutom av de stora ringkronorna, utformade som törnekronor av Paavo Tynell och tillverkade av Taito Oy. På ena sidan om den finska kyrkans långhus, på ytterväggen till den svenska församlingens kyrksal, finns en keramikrelief av Armas Tirronen. Motivet är Den barmhärtiga samariten.

Mejlans lågstadieskola är granne till kyrkan, i hörnet av Almvägen och Valborgsvägen. Den bågformiga, två våningar höga rödtegelskolan, som var tänkt för ett stort antal elever, är intim och mänsklig till sin karaktär. Klassrummen som öppnar sig söderut mot skolgården ligger längs en fönsterförsedd korridor.
 
Historia
I slutet på 1930-talet blev det aktuellt att bygga en ny kyrka i Tölö i riktning mot Mejlans och Brunakärr efterhand som bebyggelsen växte. Utgångspunkten för kyrkans rumsprogram var att den finska och den svenska församlingens kyrksalar, klubbrummen, församlingssalen och de andra lokaliteterna skulle få plats inom samma byggnad. Den allmänna arkitekttävlingen som hölls 1945 vanns av Markus Tavio. Kyrkan byggdes enligt hans förslag och stod färdig i Mejlans 1954. Kyrkkomplexet renoverades i sin helhet 1997.

Helsingfors stad ordnade en arkitekturtävling om Mejlans skola 1949. Arkitekterna Viljo Revells och Osmo Siparis förslag utgick som segrare. Byggnaden blev färdig 1953.
 
Läs mer
Meilahden kirkkokilpailu, Helsinki. Arkkitehti 1945.

Viljo Rewell, Osmo Sipari, Meilahden kansakoulu. Arkkitehti 1954.

Markus Tavio, Meilahden kirkko, Helsinki. Arkkitehti 3/1955.

Arvo Aho, Seurakunnat rakentavat. Kehityksen kärjessä, usein vähän jäljessä. Helsingin evankelisluterilaiset seurakunnat 1906-1980. Helsinki 1980.

Raili Vihonen, Meilahden seurakunta 1956-1991. Helsinki 1992.

Sirkka-Liisa Jetsonen, Realismia vai unelmia - 1950-luvun julkisesta rakentamisesta. Sankaruus ja arki. Suomen 1950-luvun miljöö. Suomen rakennustaiteen museo 1994.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto Akatemia, do.co.mo.mo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.

Leena Makkonen, Opintiellä: helsinkiläisiä koulurakennuksia 1880-1980. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2004:12. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 2004.

Marja Terttu Knapas, Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
objektets element:  kyrka; skola;
omgivningens nuvarande karaktär:  stad;
 
Skolan i Mejlans. Hannu Eerikäinen 2006
Skolan i Mejlans. Hannu Eerikäinen 2006.
Skolgården i Mejlans. Hannu Eerikäinen 2006
Skolgården i Mejlans. Hannu Eerikäinen 2006.
Mejlans kyrka och församlingssal. Soile Tirilä
Mejlans kyrka och församlingssal. Soile Tirilä .
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009