Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Karleby Mellersta Österbotten

Karleby järnvägsstation

Gå till Museiverkets karttjänst: Karleby järnvägsstation
Beskrivning
Karleby järnvägsstation är i nyrenässansstil och finns i Karleby i södra änden av Storgatan. Stationsbyggnaden har ritats av Bruno Granholm och är den enda stationsbyggnad av klass III på bansträckan Seinäjoki–Uleåborg.
 
Historia
År 1884 förordnades att järnvägen ska förlängas från Seinäjoki till Uleåborg. Viktigt för Karleby var att i förordningen också ingick en förlängning av banan till Yxpila, dit Karlebys hamnfunktioner hade flyttats vid slutet av 1800-talet. Vid mitten av 1800-talet var Karleby också en av de viktigaste städerna i Finland inom tjärhandel och handelssjöfart.

Karleby järnvägsstation byggdes 1884–1886 på en trädesåker benämnd Tivoli som ägdes av rådsmannafrun Björkman. Söder om banan färdigställdes i början av 1900-talet ett lokstall som ingår i stationshelheten. På den öppna platsen vid järnvägstorget fanns före 1918 den ryska militärens häststall.

Efter det att bansträckan Idensalmi–Ylivieska blivit färdig ökade trafiken till Karleby något på 1920-talet och mindre förändringar gjordes i stationsbyggnaden 1925.
 
Läs mer
Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920. Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Anna-Maarit Vainio-Reijonen, Seinäjoki-Oulu. Rata ja rakennukset. Diplomityö, Teknillinen korkeakoulu, arkkitehtiosasto, Espoo, 1985.

Kristina Ahmas, Kokkolan rakennuskulttuuria ja kulttuurimaisemia. Kokkolan kaupunki 1992.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).

Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet. Keski-Pohjanmaan liitto, Sigma Konsultit Oy 2001.
 
objektets element:  byggdad för samfärdsel; park;
omgivningens nuvarande karaktär:  stad;
 
Karleby järnvägsstation. Johanna Forsius 2006
Karleby järnvägsstation. Johanna Forsius 2006.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009