Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Pori Satakunta

Pihlavan huvila-alue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pihlavan huvila-alue
Kuvaus
Pihlavan huvila-alue on laaja 1800-luvun jälkipuoliskon ja 1900-luvun alun huvilakulttuuria edustava alue Porinlahden rannalla. Huvilat ovat Porin kaupungin porvareiden rakennuttamia ja eri arkkitehtien suunnittelemia. Alue on hyvin säilynyt ja arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen varhaisen huvilakulttuurin edustaja maassamme.

Valtaosa huviloista on peräisin 1900-luvun taitteen molemmin puolin. Vanhimpia huviloita ovat Iloisin huvila ja Rauhalinna 1850- ja 1860-luvuilta. Huviloiden suunnittelijoita ovat mm. arkkitehdit Julius Basilier, Torkel Nordman, Karl Lindahl ja Jarl Eklund. Arkkitehtonisesti huomattavia ovat Rosenleweille rakennetut Grankulla ja Erikstorp, apteekkari Nerwanderin rakennuttama Honkala ja sen naapuri Solvik. Lustigkulla on kesäasunnoksi muutettuja Yyterin entisiä torppia. Muista Pihlavan huviloista mainittakoon Lehtonen, Vartio, Stenvik, Djupvik, Bäckman, Olhava, Mellin, Metsola, Rantapirtti ja Wilhelmsvik.

Huvila-alue rajautuu Porinlahteen, Yyterin kartanon peltoihin sekä Kemira Pigmentsin (1961) ja Pihlavan sahan (1875) teollisuusalueisiin.
 
Historia
Pihlavan laaja huvila-alue on syntynyt 1850-luvun jälkeen, kun porilaiset porvarit ja teollisuusmiehet rakensivat huvilansa Yyterin kartanon maille. Ennen huviloita alueella oli kartanon torppia.

Iloisin huvila rakennettiin ilmeisesti 1859. Sen rakennuttivat kauppiasveljekset Karl ja Fredrik Borg. Rakennus on 1800- ja 1900-luvun vaihteen asussa. Rauhanlinna rakennettiin 1861. Fredrik Wilhem Rosenlew rakennutti Grankullan huvilan 1878 Julius Basilierin laatiman suunnitelman mukaan.

Honkalan huvilan päärakennus rakennettiin 1880-luvun alussa apteekkari J.F. Newanderin toimesta. Myöhemmin se siirtyi Ahlström-suvun omistukseen. Ns. Goethe-paviljonki rakennettiin 1941. Tove Jansson on maalannut myöhemmin sen Goethe-aiheiset seinämaalaukset. Solvik rakennettiin 1930 pääasiassa arkkitehti Karl Lindahlin ja F. Laimgruberin suunnitelman mukaan ja se liittyy läheiseen Honkalaan ja Ahlström-sukuun.

Lustigkulla on entinen torppa, joka muutettiin huvilaksi 1900-luvun alussa. Erikstorpin tiilisen huvilan rakennutti Erik Rosenlew 1936-1937 arkkitehti Jarl Eklundin suunnitelman mukaan.
 
Lisätietoa
Kiilo Tuulikki, Pihlavan huvila-alueen rakennusinventointi, Museovirasto, Rakennushistorian osasto, 1988.

Satakunnan rakennusperinne, Satakunnan seutukaavaliitto A:177. Pori 1990.

Pihlavan Kaunismäki puutarhainventoinnin loppuraportti, Turun yliopisto, kulttuurituotanon ja maisemantutkimuksen laitos, 2005.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  huvila; huvila;
ympäristön nykyluonne:  merialue;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009