Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Helsingfors Nyland

Helsingfors finskspråkiga arbetarinstitut

Gå till Museiverkets karttjänst: Helsingfors finskspråkiga arbetarinstitut
Beskrivning
Helsingfors finska arbetarinstituts tillbyggnad från år 1959 är ett bra exempel på en lyckad integrering av en ny byggnadsdel med en befintlig byggnad. Tillbyggnaden är listad av den internationella organisationen DOCOMOMO som en betydande representant för modern finsk arkitektur.

Helsingfors stads finskspråkiga arbetarinstitut är beläget vid Helsingegatan norr om Berghälls kyrka. Byggnaden som är uppförd på 1920-talet kompletterades med en tillbyggnad på 1950-talet. Den äldre delen som är ritad i klassicistisk stil under ledning av arkitekt Gunnar Taucher består av fyra våningar och har en två våningar hög portal. Sockeln är av mörk granit och portalen av ljus granit. Bronsrelieferna i portalen och sidväggarna är ett verk av Gunnar Finne.

Tillbyggnaden är parallell med den gamla byggnaden och de båda byggnadskropparna har förenats med varandra. Från den äldre huvudbyggnaden härstammar en modul på 360 cm, som tillbyggnaden utgår från. Arkitekt Aulis Blomstedt, som utfört en för finländska förhållanden enastående forskning i arkitekturens mått och proportioner, har skaffat fram ett lämpligt måttsystem för ändamålet och utifrån detta utarbetat de funktionella och tekniska lösningarna. Tillbyggnaden med fasad i ljusa färger inrymmer bl.a. festsal med foajé, studentrestaurang och klassrum.
 
Historia
I slutet av 1800-talet pågick en livlig debatt om stadsplanering i Nordeuropa. I växande industristäder som Helsingfors ville arkitekterna överta stadsplaneringen från ingenjörerna. Den slutgiltiga utformningen av stadsplanen för Berghäll av år 1901 påverkades av arkitekt Gustaf Nyström samt den då aktuella debatten om stadsplanen för Tölö som tog hänsyn till terrängformerna och gynnade en omväxlande gatubild. Den monumentala stadsplanen för Berghäll realiserades delvis, t.ex. Berghälls kyrka med omgivande park samt arbetarinstitutets huvudbyggnad i samma axel.

År 1913 inrättade stadsfullmäktige Helsingfors stads Arbetarinstitut. Dessförinnan hade ett par andra arbetarinstitut inrättats på andra håll i Finland, det första i Tammerfors 1899. I Helsingfors hade institutet under det första året närmare 3000 studerande. Staden subventionerade bildningsverksamheten bland arbetarbefolkningen som hade kommit i gång redan på 1800-talet, vanligen i Folkupplysningssällskapets eller arbetarinstitutets regi. En förgrundsgestalt för de allmänbildande arbetarinstitutens verksamhet i Finland var Zachris Castrén, Helsingfors arbetarinstituts första föreståndare. Arbetarinstitutet inledde sin verksamhet som en finskspråkig och en svenskspråkig avdelning.

Berghäll var en tättbefolkad arbetarstadsdel, där Arbetarinstitutets finskspråkiga avdelning fick ett eget hus vid Helsingegatan 26 år 1927. Helsingfors stads finska arbetarinstitut ritades på stadens byggnadskontor under ledning av stadsarkitekt Gunnar Taucher.

Tillbyggnaden på södra delen av tomten efter ritningar av arkitekt Aulis Blomstedt är mer än dubbelt så stor som den gamla delen och blev färdig 1959.

Till nedre entréhallen i tillbyggnaden skaffades ett konstverk av Sam Vanni. Med sitt verk Contrapunctus – Från kaos till ordning (1959–1960) utgick Vanni som segrare i den tävling som ordnades för ändamålet. Väggmålningen var det första abstrakta konstverk som vunnit en tävling av detta slag i Finland och finansierades av ett offentligt institut. Ridån i arbetarinstitutets festsal var konstnär Juhana Blomstedts första offentliga verk, en applikation med geometriska former och grundfärger.
 
Läs mer
Gunnar Taucher, Den Finska arbetarsinstitut. Arkkitehti. Arkitekten 1929.

Helsinki. Aulis Blomstedt, Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto - laajennus. Arkkitehti. Arkitekten 1959.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto Akatemia, docomomo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.
 
objektets element:  läroinrättning;
omgivningens nuvarande karaktär:  stad;
 
Helsingfors finskspråkiga arbetarinstitut. Museovirasto Museiverket 2019
Helsingfors finskspråkiga arbetarinstitut. Museovirasto Museiverket 2019.
Helsingfors finska arbetarinstituts tillbyggnad. Museovirasto Museiverket 2019
Helsingfors finska arbetarinstituts tillbyggnad. Museovirasto Museiverket 2019.
Helsingfors finska arbetarinstituts tillbyggnad. Museovirasto Museiverket 2014
Helsingfors finska arbetarinstituts tillbyggnad. Museovirasto Museiverket 2014.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009