Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Pargas Egentliga Finland

Korpo gård

Gå till Museiverkets karttjänst: Korpo gård
Beskrivning
Korpo gård är en av de tidigaste gårdarna i landet som tagit intryck av nyantiken. Gården tillhör arkitekten Charles Bassis första privata planeringsuppdrag i vårt land och har en viktig plats i Finlands arkitekturhistoria.

Herrgården ligger i det lummiga och kuperade skärgårdslandskapet i Korpo kyrkoby, med den medeltida kyrkan inom synhåll från herrgården. Första våningen omfattar vardagliga bostadsrum samt ekonomi- och förvaringsutrymmen. Andra våningen, vars länga med paradrum avslutas av en stor sal i ena gaveln, är inredd till fest- och representationsbruk.

Huvudbyggnaden med två våningar och valmtak har rappade fasader utan arkitektoniska dekorationer. Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. I rummen på den andra våningen har ursprungliga väggdekorationer, stänk- och schablonmålningar samt stilenliga kolonnugnar från 1800-talets inledande årtionden bevarats.
 
Historia
Korpo gård bildades på 1650-talet av åtta gårdar i Korpo kyrkby som donerades till Gustav Bielke. Efter säterifriheten blev gården år 1699 ett vanligt skattehemman.

Hovrättsassessorn vid Åbo hovrätt, B.H. Mjödh lät uppföra huvudbyggnaden i två våningar som ritades av arkitekten Charles Bassi. Bassi hade flyttat till Åbo år 1802 för att övervaka byggandet av akademihuset. Byggnaden stod färdig 1804 och byggdes av tegel som slogs i ett eget tegelbruk.

Herrgårdens gamla karolinska huvudbyggnad, som låg på den sida av gården som vetter mot kyrkan, revs under 1960-talet då den stora huvudbyggnaden enbart delvis beboddes. En restaurering av huvudbyggnaden påbörjades under 1980-talet. Då restaurerades den externa rappningen, fönstren och ytterdörrarna och ett omfattande konserveringsarbete med interiörerna på andra våningen påbörjades år 1991.
 
Läs mer
L.W. Fagerlund, Anteckningar om Korpo och Houtskär socknar. Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk. Häft 28. 1878.

Kasimir Lönnblom-Leino, Charles Bassi. Suomen rakennushallituksen ensimmäinen intendentti. Aika 1907.

Suomen kartanot ja suurtilat II, Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander, Helsinki 1941.
 
objektets element:  herrgård;
omgivningens nuvarande karaktär:  kyrkby;
 
Korpo gårds huvudbyggnad. Hilkka Högström 2020
Korpo gårds huvudbyggnad. Hilkka Högström 2020.
Interiör från huvubyggnaden. Hilkka Högström 2020
Interiör från huvubyggnaden. Hilkka Högström 2020.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009