Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Kuopio Pohjois-Savo

Kuopion entinen ammuslataamo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kuopion entinen ammuslataamo
Kuvaus
Kuopion entisen ammuslataamon rakennusryhmä kuuluu merkittävään puolustusvoimain tuottamaan rakennuskantaan itsenäisyyden ajan alussa. Alueen erityiskäyttö heijastuu sen asemakaavallisessa sommittelussa.

Arkkitehtuuriltaan yhtenäinen ammuslataamon erityisalue sijaitsee Savilahden ja Neulamäen välissä. Arkkitehti Kalle Lehtovuoren suunnittelemat rakennukset, joita alkuaan oli 26, ovat 1930-luvulla puolustuslaitoksessa toteutettua funktionalismia. Laajasta rakennuskannasta on säilynyt kymmenkunta rakennusta.

Puolustuslaitoksen samaa tyylisuunnan ja henkilökunnan asuntoarkkitehtuurin edustava esimerkki on myös ammuslataamon johtajan asuintalo ns. Tiukanlinna, joka on nimetty eversti Tiukan mukaan. Sen suunnittelusta ovat vastanneet 1930-luvulla arkkitehdit Elsi Borg ja Kyllikki Halme. Pohjakaavaltaan L-kirjaimen muotoisen rakennuksen toinen kuutiomainen siipi on yksi-, toinen kaksikerroksinen. Pääkerroksen olohuoneesta ja isännänhuoneesta on yhteys etelään avautuvaan puutarhaan.
 
Historia
Ammuslataamon alue suunniteltiin 1935 puolustusministeriössä. Puolustuspoliittisista syistä ammuslataamon sijaintipaikaksi valittiin sisämaan paikkakunta kuten muullekin sen ajan sotatarviketeollisuudelle, jonka laitoksia sijoitettiin Jyväkylään ja Tampereelle. Lataamon alkuaan 26 erillistä rakennuksesta sijoitettiin mahdollisten räjähdysten varalta kahden erkanevan tien varteen.

Elsi Borg voitti puolustusministeriön rakennustoimistossa järjestetyn kilpailun ammuslataamon johtajan asunnon suunnittelusta. Rakennus valmistui 1937.

Sotien jälkeen alueella toimi Valmetin Kuopion tehdas ja Rikkihappo Oy. Rakennukset omistaa valtio. Osa rakennuksista on Kuopion yliopiston ja osa Geologian tutkimuslaitoksen käytössä.
 
Lisätietoa
Kuopio, Ammuslataamo. Suojeluaineisto. Museoviraston rakennushistorian osasto.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Pohjois-Savon liitto 2006.

Kuopion kulttuuriympäristö - strategia ja hoito-ohjeet. Kuopion kaupunki 2007.
 
kohteeseen sisältyy:  huvila; muu teollisuusrakennus; muu tuotantorakennus;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki; metsämaisema;
 
Kuopion ammuslataamon rakennuksia. Seija Linnanmäki 2004
Kuopion ammuslataamon rakennuksia. Seija Linnanmäki 2004.
Kuopion ammuslataamon rakennuksia. Seija Linnanmäki 2004
Kuopion ammuslataamon rakennuksia. Seija Linnanmäki 2004.
Kuopion ammuslataamon rakennuksia. Seija Linnanmäki 2004
Kuopion ammuslataamon rakennuksia. Seija Linnanmäki 2004.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009