Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Raahe Pohjois-Pohjanmaa

Saloisten kellotapuli

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Saloisten kellotapuli
Kuvaus
Saloisten kellotapuli on uusklassillisen puuarkkitehtuurin tunnettu ja tunnustettu erikoisuus, joka esiintyy jo kaikissa 1700-luvun lopun arkkitehtuuria käsittelevissä julkaisuissa niin Suomessa kuin Ruotsissa.

Pohjaltaan neliönmuotoinen tapuli on rakennettu korkean läpikäytävän päälle silloisen kirkkotarhan hirsiaidan yhteyteen. Tapulin kulmissa ilman kapiteeleja olevat neliömäiset kulmapilarit ja ääniaukkojen molemmin puolin kanneloidut doorilaiset pylväät sekä niiden varassa lepäävä palkisto ja laakea vesikatto, jota triglyyfit ja mutulit korostavat voimakkaasti. Tila on alkuaan ollut avoin. Laudoitus ja kellojen ääniluukut on lisätty todennäköisesti jo 1820-luvulla.
 
Historia
Saloisten tapulin lähtökohtana oli kuningas Kustaa III:n omakätinen piirros, jonka pohjalta yli-intendentinvirastossa laadittiin lopullinen piirustus 1785. Tapuli läpikäytävineen rakennettiin Jacob Rijfin johdolla 1786.

Tukipilarikirkko, jonka luona tapuli sijaitsi, paloi 1930. Nykyinen kirkko vuodelta 1932 on rakennusmestari Juho Karvosen suunnittelema.
 
Lisätietoa
Lars Pettersson, Templum Saloense. Pohjalaisen tukipilarikirkon arvoitus. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 90. 1987.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 2. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.
 
kohteeseen sisältyy:  kellotapuli;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009