Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Siikalatva Pohjois-Pohjanmaa

Vareksen tila

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vareksen tila
Kuvaus
Vareksen tilan Siikajokivarressa edustaa vaurasta pohjoispohjalaista talonpoikaisrakentamista 1800-luvun puolivälistä.

Vareksen tila sijaitsee Siikajoen viljelysmaiseman länsireunalla, Rantsila-Mankila -tien varressa lähellä Rantsilan kirkonkylää. Pihapiirissä, joka on rakennettu neljältä sivulta, on kaksi asuinrakennusta ja kaksi pitkää aittaa. Molemmat asuinrakennukset on mainittu jo vuoden 1847 katselmuspöytäkirjassa. Lisäksi pihassa on tuolloin ollut kolmas asuinrakennus nykyisen sauna- ja varastorakennuksen paikalla.

Karjapiha on asuinpihan länsipuolella, vilja- ja ruoka-aitat asuinpihan eteläpuolella. Umpipihan ulkopuolella on navetta ja alueelle tyypillisiä aittoja, kuten kaksikerroksinen, aikaisemmin läpiajettava isoluhti, pieni poskellinen otsa-aitta ja jalka-aitta.
 
Historia
Vareksen tila asutettiin todennäköisesti jo 1600-luvun puoliväliin mennessä, ja 1800-luvun loppuun mennessä Vareksesta oli tullut yksi Rantsilan ja koko Siikajokilaakson vauraimmista taloista. Vares oli kuului Rantsilan suurimpiin karjatiloihin ja tilalla oli oma Wareksen & Kumpp. Woimeijeri nykyisen tallirakennuksen päädyssä.

Tilan pihapiirissä tai sen lähistöllä oli 1800-luvun puolivälissä 21 eri rakennusta, kaikille toiminnoille oli omat tilansa. Miespihan neljäntenä rakennuksena kolmen asuinrakennuksen lisäksi oli läpiajettava luhti.

Vareksen talosta olivat lähtöisin Oulun läänin maaherran, valtioneuvos Eero Yrjö Pehkosen (s. 1882) esi-isät. Juho Wares-Pehkonen (s. 1799) rakennutti Ala-Temmeksellä sijaitsevan Pehkosen suuren, tiilisen päärakennuksen. Wareksen tila siirtyi Haapaveden Karhukankaalta tulleen Aapeli Koskelan omistukseen 1844.
 
Lisätietoa
Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 2. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Pasi Kovalainen ja Anna Louekari, Pohjois-Pohjanmaan talonpoikaisarkkitehtuuria. Oulu 1994.

Vares, Rantsila. Britta Passoja (toim.), Viisikanta - hyvää rakennussuojelua. Oulun läänin rakennussuojelupalkinnot 1990-2005. Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunta, Rakennustieto Oy 2008.
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009