Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Multia Keski-Suomi

Multian vanha keskusta

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Multian vanha keskusta
Kuvaus
Multian vesistöjen välisellä kannaksella sijaitseva kirkonkylä on maisemaltaan ja kylärakenteeltaan tasapainoinen vanha kirkonkylä.

Multian kirkko on saanut uusgoottilaisen nykyasunsa 1900. Päätytornillisen pitkäkirkon lähituntumassa on vuodelta 1819 peräisin oleva pappila. Kirkonseudun rakennuskantaa ovat lisäksi lukkarila, seurakuntatalo, muutama vanha liikerakennus ja Metsolan päärakennus.
 
Historia
Multia kuului alkuaan Ruoveden suurpitäjään. Ruovedestä erotetun Keuruun saarnahuoneeksi Multia tuli 1795 ja itsenäiseksi seurakunnaksi 1871. Multian pieni ristikirkko rakennettiin kappelin perustamisen jälkeen 1796-1798 Matti Åkerblomin johdolla. Muutostyön nykyiseksi pitkäkirkoksi suunnitteli Vaasan lääninarkkitehti K.V. Reinius ja se valmistui 1900.

Asutuksen keskittymä alkoi kasvaa kirkon ja pappilan itäpuolelle teiden risteykseen 1860-1870-luvulta lähtien. Alueelle rakennettiin kunnallishallinnon ja kaupan ensimmäiset rakennukset.
 
Lisätietoa
L. A. Sillanpää, Vanhan-Ruoveden historia II:2. Keuruu, Multia, Mänttä, Pihlajavesi ja Ähtäri isostavihasta 1860-luvulle. Vanhan-Ruoveden historiatoimikunta 1969.

Mauri Mönkkönen, Multian historia 1866-1975. Vanhan Ruoveden historia III:2. Multian kunta ja seurakunta 1983.

Multian rakennuskulttuuri-inventointi. Keski-Suomen museo 1986.

Jussi Jäppinen (toim.), Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. Jyväskylä 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kauppa- ja liikerakennus; kirkko; kylä; pappila;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Multian kirkonkylä. Hannu Vallas 2005
Multian kirkonkylä. Hannu Vallas 2005.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009