Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Merikarvia Satakunta

Kaddin kalastusmajat

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kaddin kalastusmajat
Kuvaus
Kaddin kalastusmajat ovat ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohtia, jotka kuvastavat rannikkoseutujen harvinaiseksi käynyttä elinkeinomuotoa.

Merikarvian merialueen Ouran saariryhmän pienillä eteläisillä Kaddin saarilla on säilynyt kahdeksan kalamajaa rantahuoneineen, laitureineen, siltoineen, verkkopuineen ja savustusuuneineen.

Iso ja Pikku Kaddin kalamajat ovat toimineet ulkomerikalastuksen ja hylkeenpyynnin tukikohtina, jollaisia on Pohjanlahden rannikolla mm. Lohtajan Ohtakari, Kalajoen Kallankarit tai Perämeren Krunnit.

Vanhimmat kalamajat ovat 1800-luvulta. Ne ovat huoneen ja tuvan käsittäviä hirsirunkoisia rakennuksia, jotka on perustettu nurkkakivien varaan, vuorattu pystylaudoin, peiterimoin ja tasalaudoin. Harjakattoiset rakennukset ovat alunperin olleet tuohi- ja lautakattoisia.
 
Historia
Kaddin kalastustukikohta syntyi avomerikalastuksen tukikohdaksi. Se on ollut käytössä jo ainakin 1800-luvun ensimmäisinä vuosina.
 
Lisätietoa
Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperinne. Satakunnan seutukaavaliitto. Sarja A:177. 1990.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  kausiasunto;
ympäristön nykyluonne:  merialue;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009