Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Juva Etelä-Savo

Juvan kirkonmäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Juvan kirkonmäki
Kuvaus
Juvan kirkko on 1800-luvun jälkipuoliskon kirkkoarkkitehtuurin yleiskuvan kannalta keskeinen rakennus.

Kirkko ja siihen puistokäytävän liittämä lehtevä hautausmaa ovat Juvan uusiutuneen keskusta-alueen vanhinta kulttuuriympäristöä. Päätytornillisen pitkäkirkon julkisivut ovat graniittikvaaderia. Ovi- ja ikkuna-aukkojen sekä tornin huipun tiilimuuraukset elävöittävät taidokasta kivityötä.

Kiinteältä sisustukseltaan hyvin säilynyttä lehterien reunustamaa kirkkosalia kattaa tynnyriholvi. Kirkkosalin juhlavuutta korostavat keskikäytävän yläpuolella riippuvat messinkiset empirekruunut, jotka on 1833 valmistanut pietarilainen Carl Tegelsten Helsingin yliopiston juhlasaliin. Alttaritaulun aiheena on Jeesus siunaa lapsia ja sen on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin 1899.

Kirkkotarhaa ja sen sankaripuistoa ympäröi kivimuuri, jonka portiksi sommiteltu sankaripatsas on Ilmari Wirkkalan käsialaa.
 
Historia
Juva on toinen jo keskiajan kuluessa Savoon perustetuista seurakunnista. Kirkkopitäjän perustamisasiakirja vuodelta 1442 on säilynyt. Nykyisen kirkon edeltäjä, kivikirkon valmistumisen jälkeen Anttolaan myyty puukirkko, oli rakennettu isonvihan venäläismiehityksen jälkeen 1729.

Kivikirkirkko on rakennettu rakennusmestari Erkki Kuorikosken johdolla 1856-63. Rakennusurakasta vastasi Vehmaan kartanon omistaja luutnantti Georg E. Grotenfelt. Kirkon piirustukset laativat Intendentinkonttorin arkkitehdit E.B. Lohrmann ja C.A. Edelfelt, joka Hämeen lääninrakennukonttorin esimiehenä valvoi kirkon rakentamista ja vastasi sisustuksen piirustuksista.
 
Lisätietoa
Etelä-Savon rakennusperintö. Etelä-Savon kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Etelä-Savon seutukaavaliiton julkaisu 114:1984.

Matti Komulainen, Juvan kirkot. Juvemmalle. Juhlakirja Juvan täyttäessä 550 vuotta. Juvan seurakunta ja Juvan kunta 1992.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä; taajama;
 
Juvan kirkko. Timo-Pekka Heima 2008
Juvan kirkko. Timo-Pekka Heima 2008.
Juvan kirkko. Timo-Pekka Heima 2008
Juvan kirkko. Timo-Pekka Heima 2008.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009