Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Alajärvi Etelä-Pohjanmaa

Nelimarkka-museo ja Eero Nelimarkan huvila

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Nelimarkka-museo ja Eero Nelimarkan huvila
Kuvaus
Pohjalaisen lakeuden kuvauksista tunnetuksi tulleen taidemaalari Eero Nelimarkan huvilalla ja suvun kotitilalle rakennetulla taidemuseolla on olennaista merkitystä taiteilijan elämäntyön tulkinnassa. Nelimarkka-museo on taiteilijan itsensä perustama ja sen rakennuksen alkuperäinen hahmo on arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema.

Nelimarkan huvila ja taiteilija Eero Nelimarkan sukunsa tilalle perustama Nelimarkka-museo sijaitsevat Pekkolanniemessä, 800 metrin päässä Alajärven rannasta. Eero Nelimarkka, joka toimi taiteilijana vuonna 1911 tekemänsä Pariisin matkan jälkeen, oli erityisesti muotokuvamaalari ja pohjalaisen maiseman kuvaaja. Hän maalasi vuodesta 1914 Alahärmän jokimaisemia ja omaksui tuotantoonsa pohjalaisen maiseman vaikutteita myös Alajärven Pekkolasta.

Nelimarkan museo on rakennettu vanhaan Nelimarkan suvun tilan pihapiiriin. Tilan päärakennus on 1800-luvulta. Talo on ollut asuinkäytössä sekä osaksi kurssitiloina 1961 suoritetun peruskorjauksen jälkeen ja nykyisin se toimii museon työskentelytilana ja taiteen opetustilana, Nelimarkka-akatemiana.

Pihapiiriin entiselle navetan paikalle rakennettu museo on alun perin arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema. Rakennuksessa on toteutettu 1920-luvun klassismin vaikutteiden lisäksi Eero Nelimarkan Italian näkemyksiä. Rakennusta on laajennettu näyttelytilan lisäämiseksi 1972-1974 Eero Nelimarkan suunnittelemilla lisäsiivillä ja 1997 arkkitehtitoimisto Käpy ja Simo Paavilaisen suunnitelmien mukaan.

Tilan vanhat talousrakennukset ovat hävinneet. Museon ympärillä on metsää, omakotitaloja ja maatilan pihapiirejä. Museoalueen kaakkois- ja eteläpuolelle avautuu museon pihapiiristä pitkiä näkymiä yli loivasti järvelle viettävien viljelysten.

Matkan päässä sijaitseva Eero Nelimarkan mansardikattoinen huvila on rakennettu 1932. Huvilaa on laajennettu 1959. Kohde on toiminut Eero Nelimarkan kesäasuntona aina häneen kuolemaansa saakka, vuoteen 1977. Parveke ja veranta ovat sijainneet alun perin rakennuksen järven puoleisessa päädyssä.
 
Historia
Nelimarkka-suvun kantatila Alajärven Pekkolassa oli mm. taiteilija Eero Nelimarkan isän, Erkki Nelimarkan synnyintalo. Eero Nelimarkka osti Pekkolasta huvilan 1929, läheltä isänsä syntymäkotia. Taiteilijalla oli jo varhain tavoitteena järjestää pohjalaisille mahdollisuuksia taiteen kokemiseen ja taidekoulutukseen, ja Eero Nelimarkka säätiö perustettiin 1945. Säätiö osti 1961 Eero Nelimarkan lahjavarojen turvin suvun tilan Pekkolasta.

Museorakennuksen piirustukset laati Hilding Ekelund Eero Nelimarkan toiveen mukaan ja Nelimarkka-museo rakennettiin 1962-1964. Museo avautui yleisölle 8. elokuuta 1964. Valmistuessaan museorakennuksessa oli näyttelytilaa, työtilaa ja kahvio. Näyttelytilaa saatiin lisää 1972-1974 Nelimarkan itse suunnittelemilla lisäsiivillä, lisäksi pääsisäänkäynnin ylle tehtiin parveke. Seuraava laajennus näyttelytilan lisäämiseksi ja hissin asentamiseksi tehtiin 1997 arkkitehtitoimisto Käpy ja Simo Paavilaisen laatimien suunnitelmien mukaan.

Museon valmistumisen jälkeen Eero Nelimarkka oli paljon Alajärvellä ja hän käytti museon ateljeeta työtilanaan. Taiteilija huolehti perheineen museon ylläpidosta vuodesta 1964 kuolemaansa vuoteen 1977 saakka. Alajärven kaupunki osti museon tontteineen 1981 ja sitoutui jatkamaan toimintaa. Museo alkoi toimia Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona 1995.
 
Lisätietoa
Aarne Toivonen, Rakennusinventointi. Alajärven kaupunki, kulttuuritoimi. Kopio Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa Seinäjoella. 26.7.1984.

Ilmari Laukkonen et al. (toim), Eero Nelimarkka. Eteläpohjalaisia Elämänkertoja III. Etelä-Pohjanmaan maakuntaliitto. Vaasa 1994.

Nelimarkka-museon www-sivut: http://www.nelimarkka-museo.fi/historia.htm (23.1.2008).

Tiina Lehtisaari - Sari Tallgren - Eija-Liisa Kangas, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.
 
kohteeseen sisältyy:  huvila; merkkimieskoti; museo;
ympäristön nykyluonne:  kulttuurimaisema;
 
Nelimarkan huvila. Tuija Mikkonen 2006
Nelimarkan huvila. Tuija Mikkonen 2006.
Nelimarkan huvila. Tuija Mikkonen 2006
Nelimarkan huvila. Tuija Mikkonen 2006.
Nelimarkan museo. Tuija Mikkonen 2006
Nelimarkan museo. Tuija Mikkonen 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009