Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Alavus Etelä-Pohjanmaa

Villa Manner

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Villa Manner
Kuvaus
Töysän Ponneranta (Villa Manner) kuuluu arkkitehti Alvar Aallon yksityishenkilöille suunnittelemiin asuinrakennuksiin. Aallon 1920-luvun suunnitelma käsittää koko huvila-alueen; päärakennuksen lisäksi kylkiäisrakennukset, huvimajan, saunan ja laiturin sekä Ponnenjärven rantaan sijoittuvan puiston. Kokonaisuus on säilynyt alkuperäisenä rantasaunaa ja laituria lukuun ottamatta.

Uusklassistisessa päärakennuksessa on korkea empiretyylisillä päätykolmioilla varustettu ristipääty, jonka jatkona pääjulkisivun puolella on ulkoneva neljän pylvään kannattelema avoveranta. Yläkerrassa on mm. Aallon suunnittelemilla huonekaluilla pohjalaiseksi tuvaksi sisustettu huone, jossa on avotakka sekä vuoraamattomat hirsiseinät. Talon tulisijat ovat Kupittaan tehtaan tuotantoa.

Päärakennuksen molemmilla puolilla on L-kirjaimen malliset kylkiäisrakennukset, joissa on erilaisia tiloja, mm. autotalli, sauna, käymälä ja entinen palvelijan asunto. Ulkoseinät on jäsennelty uusklassistisilla pylväsaiheilla.

Pihaan johtavan tulotien "porttihuoneena" on temppelimäinen paviljonki eli huvimaja. Sen järvenpuoleisella sivulla on neljä pylvästä ja listoituksella korostettu päätykolmio. Puutarha portaineen, hiekkakäytävineen ja istutuksineen ulottuu terassimaisesti porrastettuna rantaan saakka.
 
Historia
Arkkitehti Alvar Aalto valmistui arkkitehdiksi 1921 ja sai ensimmäiset suunnittelutilaukset sukulaisilta ja tuttavilta. Etelä-Pohjanmaalle Aalto suunnitteli Ponnerannan (Villa Manner) huvilan 1923 äitinsä serkun perheelle, Terho ja Gertrud Mannerille. Aallon suunnitelmaan kuuluivat päärakennuksen lisäksi kylkiäisrakennukset, huvimaja, rantasauna ja laituri. Kokonaisuuteen kuuluvan puiston suunnitteli Aallon ohjeitten mukaan helsinkiläinen puutarha-arkkitehti Paul Olsson.

Rantasauna purettiin 1980-luvun lopulla ja sen tilalle rakennettiin uusi. Samoihin aikoihin purettiin myös pitkä laituri, jonka päässä oli istumapenkit.

Terho Manner oli huvilansa rakentamisen aikoihin Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin johtohenkilöitä, ja mahdollisesti Seinäjoelle päätettiin rakentaa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin rakennukset Aallon suunnitelmien mukaan Mannerin myötävaikutuksella.
 
Lisätietoa
Einar Ahlberg, Töysän Ponneranta, Kytösavut XIV, Vaasa 1983.

Göran Schildt , Alvar Aalto, the early years. Keuruu 1984.

Ilmari Laukkonen , Töysän historia. 1989.

Anri Lindén, Alvar Aalto, tuotanto Pohjanmaalla. Länsi-Suomen ympäristökeskus. Alueelliset ympäristöjulkaisut 96. Vaasa 1998.

Kotiseutumme. Alavus-Kuortane-Lehtimäki-Soini-Töysä, Vaasa 1999.
 
kohteeseen sisältyy:  huvila; pihapiiri; puisto;
ympäristön nykyluonne:  kulttuurimaisema;
 
Alvar Aallon suunnittelemia Villa Mannerin rakennuksia. Maria Kurtén 2006
Alvar Aallon suunnittelemia Villa Mannerin rakennuksia. Maria Kurtén 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009