Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Järvenpää Uusimaa

Järvenpään kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Järvenpään kirkko
Kuvaus
Järvenpään kirkko ilmentää erinomaisesti 1960-luvulla kehitettyä betonin käyttöä selkeän ja järjestelmällisen arkkitehtuurin luomiseen. Korkeatasoisena ja kansainvälisestikin arvostettuna betoniarkkitehtuurin edustajana se kuuluu maamme uudemman arkkitehtuurin merkkiteoksiin.

Betonista rakennettu kirkko käsittää kirkkosalin ohella toimituskappelin ja pohjakerroksessa toimi- ja varastotiloja. Kellot on ripustettu kirkon katolle sijoitettuun kuutiomaiseen telineeseen. Rinteeseen tehdyssä rakennuskokonaisuudessa on käytetty hyväksi paikan luomia tasoeroja. Muurin rajaamaan kirkkoon kuuluu myös alkuaan ulkotilaisuuksia varten tarkoitettu rauhaisa piha-alue.

Kirkkosalin arkkitehtonisina ilmaisukeinoina ovat betonipinnan erilaiset tekstuurit. Esimerkiksi seinien suuret neliömäiset laatat ovat pinnaltaan silkinhienoa hierrettyä betonia ja joihin sattumanvaraisen harkitusti tehdyt syvennykset ja painanteet antavat eloa. Lehterin kannatinrakenteissa on näkyvissä muottilautojen jäljet ja ne ovat sivuvalossa kuin piiluttua hirsiseinää. Harmaan betonin vastakohtana on sisäkaton, alttarikaiteen ja penkistön lämminsävyinen puu. Alttarin yläpuolella on mäntypuiselle taustalle kiinnitetty paikallisen kuvanveistäjä Erkki Erosen puusta veistämä krusifiksi. Kirkkosaliin on onnistuttu luomaan muodon ja materiaalin pelkistyksellä sekä elävällä päivänvalon käytöllä harras ja henkistynyt tunnelma.
 
Historia
Vuonna 1952 perustetun Järvenpään seurakunnan ensimmäisenä kirkkorakennuksena toimi 1939-1941 rakennettu arkkitehti Yrjö Vaskisen piirtämä seurakuntatalo. Varsinaisesta kirkosta järjestettiin 1963 yleinen arkkitehtikilpailu ja sen voittaneen arkkitehti Erkki Elomaan ehdotuksen mukaan toteutettu kirkko valmistui 1968.
 
Lisätietoa
Vilhelm Helander, Simo Rista, Suomalainen rakennustaide. Helsinki 1994.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Järvenpään kirkon kellot on sijoitettu kuutiomaiseen telineeseen. Soile Tirilä
Järvenpään kirkon kellot on sijoitettu kuutiomaiseen telineeseen. Soile Tirilä .
Kirkkosalin seinäpinta on sileäksi hierrettyä betonia. Soile Tirilä
Kirkkosalin seinäpinta on sileäksi hierrettyä betonia. Soile Tirilä .
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009