Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Pöytyä Varsinais-Suomi

Pihlavan kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pihlavan kartano
Kuvaus
Pihlavan kartano on muodostunut Pihlavan kylän vanhalle kylätontille. Se sijaitsee viljelysten ympäröimänä Aurajoen yläjuoksulla lähellä keskiaikaisperäisten Varkaantien ja Huovintien risteystä.

Kartanon pihapiiriin kuuluu kaksi toisiinsa nähden kulmittain sijaitsevaa, hyvin säilynyttä satulakattoista hirsirakenteista päärakennusta. Vanhempi sijaitsee kartanon ohittavan maantien varressa. Punaiseksi maalattu rakennus on ollut alun perin pohjaltaan paritupainen. Uudempi empiretyylinen asuinrakennus on keltaiseksi maalattu ja pilasterein koristettu. Lisäksi pihaa reunustaa aittarivi 1700-luvulta. Koivukujan reunustaman tien varrella on aitta vuodelta 1803. Purettu kivinavetta ja toinen talousrakennus sijaitsevat miespihan pohjoispuolella.

Pihlavan kartano sijaitsee osin valtakunnallisesti arvokkaalla Aurajokilaakson maisema-alueella.
 
Historia
Pöytyä oli vielä 1200-luvulla Varsinais-Suomen asuttujen seutujen takamaita. Pitäjässä oli 30 kylää 1556 ja niissä 91 taloa. Pihlavassa oli neljä taloa 1540; Pohjala, Setälä, Makkara ja Rekola. Tilat olivat vanhaa rälssiä ja kuuluivat 1600-luvun lopulta Yläneen Vanhakartanoon augmentteina eli aputiloina. Tilat yhdistettiin Pihlavan kartanoksi 1838. Kartanoon liitettiin 1850-1860-luvulla Fyryn ja Kuupan rälssitilat Pajun kylästä, jotka olivat myös olleet Vanhakartanon omistuksessa 1600-luvulta lähtien.
 
Lisätietoa
Eino Jutikkala - Gabriel Nikander (toim.), Suomen kartanot ja suurtilat II. Helsinki 1941.

Aulikki Ylönen, Pöytyän, Yläneen ja Oripään historia vuoteen 1865. Pöytyän, Yläneen ja Oripään historiatoimikunta 1969.

Kaarin Lehtonen, Aurajokilaakson maisema-alueen kulttuurihistorialliset arvot. Turun maakuntamuseo. Monisteita 11/ 1997.

Kaarin Lehtonen, Varsinais-Suomen jokivarsialueiden inventointiprojekti 1997-1999. Rakennettu kulttuuriympäristö ja arvot. Turun maakuntamuseo. Monisteita 15. 2000.

Pöytyän kulttuuriympäristöohjelma. Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy. Turku 2002.
 
kohteeseen sisältyy:  kartano; pihapiiri; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Pihlavan kartano Pöytyällä. Johanna Forsius 2007
Pihlavan kartano Pöytyällä. Johanna Forsius 2007.
Pihlavan kartanon päärakennukset. Johanna Forsius 2007
Pihlavan kartanon päärakennukset. Johanna Forsius 2007.
Pihlavan kartanon vanha päärakennus. Johanna Forsius 2007
Pihlavan kartanon vanha päärakennus. Johanna Forsius 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009