Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland

Texterna är tillsvidare enbart på finska i enspråkigt finska kommuner.

Enontekiö Lappi

Yrjö Kokon Ungelon torppa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Yrjö Kokon Ungelon torppa
Kuvaus
Asuinsijan, paikan ja henkilöhistorian välinen kiinteä yhteys tekee Ungelon torpasta merkittävän alkuperäisellään säilyneen kirjailijakodin. Henkilöhistoriallinen kohde liittyy kiinteästi kirjailija Yrjö Kokon (1903-1977) elämään ja tuotantoon. Kohde kuvastaa yleisemminkin sodanjälkeistä hakeutumista pohjoisen luonnon pariin ja nousevaa luonnoarvojen tiedostamista sekä tilausta tällaisten kokemusten popularisoinnille.

Ungelon niemeen sovittuvat hirsirakennukset ilmentävät luonnon ja sadunomaisuuden (mm. "Pessi ja Illusia") sekä Lapin (mm. "Neljän tuulen tie") kuvaajana tunnetun Yrjö Kokon kirjailijauraa ja persoonaa. 1950-luvulla rakennuttamassaan asumuksessa Kokko kirjoitti ja työsti joitakin teoksiaan valokuvavedoksia myöten.

Ounasjärveen pistävän niemen yhdistää Enontekiön keskustaajaman Hetan muuhun asutukseen kapea maakannas ja polku. Pienimittakaavainen puinen rakennuskanta (asuinrakennus, sauna, venehuone ja verkkokatos) on Yrjö Kokon ajalta.

Niemeke on osa kivikautista asuinpaikkaa ja tiettävästi alunperiin väliaikaisena hautapaikkana käytetty saari.
 
Historia
Kirjailija Yrjö Kokko hakeutui sodan jälkeen eläinlääkäriksi Käsivarren Lappiin ja ryhtyi ammattikirjailijaksi, mitä tarkoitusta varten hän hankki asumattoman niemen Hetasta. Itse suunnittelemaansa, talonpoikaiseen rakennustapaan perustuvaa, 1952 valmistunutta kirjailijakotiaan hän kuvaa samannimisessä teoksessa. Asuinrakennus oli käytössä sekä työhuoneena että perheen vapaa-ajan asuntona varsinkin ensimmäisen vuosikymmenen valmistumisestaan.
 
Lisätietoa
Yrjö Kokko, Ungelon torppa. Porvoo 1957.

Anneli Aro, Ungelon torppa. Raito 2/2001. Lapin maakuntamuseo.

Jukka Parkkinen, Yrjö Kokko - sadun ja luonnon runoilija. Helsinki 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  merkkimieskoti; muinaisjäännös; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Yrjö Kokon Ungelon torppa. Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2005
Yrjö Kokon Ungelon torppa. Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2005.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009