Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Vanda Nyland

Ånäs försöksanstalt

Gå till Museiverkets karttjänst: Ånäs försöksanstalt
Beskrivning
Ånäs försöksanstalt är ett representativt exempel på statliga forsknings- och läroanstalter som inrättats för att främja lantbruket. Bebyggelsen som härstammar från flera årtionden utgör en kultur- och arkitekturhistoriskt värdefull miljö.

Det äldsta skiktet av bebyggelsen på den på Ånäs gård i Dickursby grundade lantbruksekonomiska försöksanstalten utgörs av laboratoriebyggnaderna i jugendstil från början av 1900-talet och ladugårdsbyggnader i rödtegel från samma tid. De yngre byggnaderna på området utgörs av institutsbyggnader och personalbostäder från 1920–1960-talet.

De äldsta byggnaderna i Ånäs är ritade 1906 av lantbruksstyrelsens arkitekt H.R. Helin för forskningsändamål. Institutsbyggnaderna I och II från år 1909 är jugendbyggnader i tre våningar med putsfasad. Norra gaveln av I-byggnaden har en ståtlig entré med skärmtak som bärs upp av pelare. Den vägen har provpartier kunnat köras in med häst och kärra. II-byggnaden byggdes för agrokemiska och fysikaliska avdelningens samt entomologiska avdelningens bruk. Sydost om byggnaden har funnits ett numera rivet växthus. På området finns ett timrat sädesmagasin med dubbelhaksknut från år 1908 och året därpå gjordes en överbyggnad av timmer till arbetarnas källare. På fägården söder om Kurirvägen ligger stallkarlens hus och förvaltarens hus, båda i trä, samt ladugården och stallet med tegelstomme.

Lantbrukets forskningscentrals institutsbyggnad från år 1938 är ritad av arkitekt Erkki Huttunen. Den är belägen öster om de äldsta institutsbyggnaderna. Ekonomibyggnaden är från år 1950. Byggnaden vid åkröken i sydvästra hörnet av området är från 1964 och ritad av arkitekt Osmo Sipari.

Norr om Dickursbyvägen finns bostäder för professorer och assistenter.
 
Historia
År 1898 inrättade lantbruksstyrelsen (1892–1917) en lantbruksekonomisk försöksanstalt i Ånäs, Helsinge för forskning och försöksodling. Försöksanstalten hade ursprungligen fem avdelningar. År 1957 ombildades försöksanstalten till Lantbrukets forskningscentral (LFC). Det blev allt svårare att bedriva jordbruk och boskapsskötsel inne i en växande stad, och forskningsenheten flyttade därför till Jockis 1981. Därefter var de institutionella byggnaderna i Ånäs i Skogsforskningsinstitutets och ekonomibebyggelsen i Byggnadsstyrelsens besittning.

Skogsforskningsinstitutet som är inrymt i en byggnad från 1964 ritad av Osmo Sipari har låtit uppföra en ny kontorsflygel samt ett centrallaboratorium. Lantbrukskemiska avdelningen vid Kontrollcentralen för växtproduktion (KTTK) var fram till flyttningen till Viks campus år 2006 inrymd i en år 1938 uppförd byggnad ritad av arkitekt Erkki Huttunen.
 
Läs mer
Gösta Grotenfelt, Lyhyt historiikki Suomen Maanviljelys-taloudellisen Koelaitoksen perustamisesta. Vuosikertomus 1911-1912. Helsinki 1914.

V. Lähdeoja, Maataloushallituksen 75-vuotistaival. Helsinki 1969.

Rakennuskulttuuri Vantaalla. Vantaan kaupunki, kuntasuunnitteluviraston julkaisu C 24:1981.

Amanda Eskola, Vantaan moderni rakennuskulttuuri 1930-79. Vantaa 2002.

Mikko Bonsdorff, Kati Winterhalter, Arkkitehtitoimisto Okulus, Vantaan Jokiniemi, entinen Ånäsin Suomen maanviljelys-taloudellinen koelaitos. Vanhimman rakennuskannan rakennushistoriaselvitys, Senaatti-kiinteistöt, Helsinki 2014.
 
objektets element:  övrig administrativ byggnad; ladugård; ekonomibyggnad;
omgivningens nuvarande karaktär:  tätort;
 
Institutsbyggnader i Ånäs. Saara Vilhunen 2007
Institutsbyggnader i Ånäs. Saara Vilhunen 2007.
Ånäs försöksanstalt omges av ett öppet odlingslandskap. Saara Vilhunen 2007
Ånäs försöksanstalt omges av ett öppet odlingslandskap. Saara Vilhunen 2007.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009