Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Hangö Nyland

Oy Forcit Ab:s fabriksområde

Gå till Museiverkets karttjänst: Oy Forcit Ab:s fabriksområde
Beskrivning
Oy Forcit Ab:s fabriksområde hör nära ihop med Hangös tidiga industriella historia och utvecklingen av sprängämnesindustrin i Finland.

Sprängämnesfabriken är belägen nära norra stranden av Hangö udd, ca 7 km norr om staden, i ett glesbebyggt område med goda järnvägsförbindelser och nära hamnarna i Hangö och Lappvik. Från Hangö-Hyvingebanan går ett stickspår till fabriksområdet, den s.k. dynamitväxeln.

Fabriksområdet består av tre huvudzoner. Kontor, laboratorier och andra liknande byggnader bildar en kategori för sig. De industriella byggnaderna består av tre fabrikslängor i rad med gavlarna åt stranden till. Byggnadsbeståndet härstammar från 1920–1930-talen. Upplagsområdet ligger något avsides. De flesta fabriksbyggnader och upplagsmagasin omges av jordvallar och står som små enheter fristående från varandra. De flesta byggnader är murade i kalksandsten från Tvärminne, vilket ger området en enhetlig karaktär.

Fabrikens landmärke är det höga tornet på kontorshuset i ändan av den raka uppfartsvägen till fabriksområdet. Tornet har tjänat som vattentorn, men har senare byggts om helt och hållet till kontor. Fabrikens upplagsområde är beläget norr-nordost om produktionsanläggningarna och byggnaderna är fristående från varandra och omgärdade med jordvallar. De flesta upplagsmagasin är låga trähus med sadeltak och liggande panel.

Bostadsområden för fabrikens anställda uppfördes i Björknäs och Furunäs. En villa från 1883 i utkanten av Björknäs tjänar numera som logi för fabrikens gäster och fabrikschefens privatvilla från 1902 på Furunäs udde ägs numera av fabriken. Längs vägen från fabriken mot Furunäs finns boningshus från 1898 och 1902 samt hus i kalksandsten från 1930-talet. På andra sidan vägen står fabrikens brandstation från 1939, även den murad i kalksandsten.
 
Historia
Sedan Alfred Nobel på 1860-talet uppfunnit dynamiten och tändhatten började man även i Finland planera sprängämnesindustri. År 1893 grundades Finska Forcit-Dynamit Aktiebolaget (Suomen Forsiitti Dynamiitti Osakeyhtiö) under ledning av belgiska Compagnie de la Forcit Dynamit. Valet av lokaliseringsort påverkades av säkerhetsaspekter och trafikförbindelser.

År 1920 började fabriken expandera och utbyggnaden fortsatte ända till slutet av 1930-talet. Största delen av byggnaderna uppfördes i kalksandsten från Tvärminne. På 1920-talet uppfördes verkstäder, en kraftcentral och fabriksbyggnader samt för den allt större personalen även arbetarbostadsområden i Björknäs och Furunäs. På 1930-talet tillkom nya fabriksbyggnader och fram till vinterkrigets utbrott hade antalet upplagsmagasin ökat till tretton. Kontors- och verkstadsbyggnaden vars torn har byggts om till vattentorn härstammar från 1938–1939.
 
Läs mer
Vilhelm Westman, Suomen Forsiitti-Dynamiitti Osakeyhtiö 1893-1943. Hanko 1943.

Hans E. Österlund, Teollistunut kaupunki. Kymmenen lukua Hankoa. Hanko 1973.

Tiina Lehto, Hangon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema. Byggnadskultur och kulturlandskap i Hangö. Hangon museon julkaisusarja n:o 8. Tammisaari 1989.
 
objektets element:  övrig industribyggnad; övrig produktionsbyggnad; arbetarbostad;
omgivningens nuvarande karaktär:  skogslandskap;
 
Kontorshuset i ändan av uppfartsvägen till fabriksområdet. Museovirasto / Museiverket 2018
Kontorshuset i ändan av uppfartsvägen till fabriksområdet. Museovirasto / Museiverket 2018.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009