Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Karleby Mellersta Österbotten

Fiskarsamhället på Renögrundet

Gå till Museiverkets karttjänst: Fiskarsamhället på Renögrundet
Beskrivning
Det historiska byggnadsbeståndet på Renögrundet omfattar fiskehamnen på södra stranden, den lilla fiskarbyn, fiskefyren från 1700-talet på öns norra del som är den äldsta i landet samt den gamla stenkummeln.

Renögrundet ligger utanför Kelviå och är en ca 700 meter lång bergig ö med tallskog. Största delen av byggnaderna på ön är före detta fiskarstugor. Bosättningen är koncentrerad kring naturhamnen. De äldsta stugorna på Renögrundet låg på öns östra strand där man ännu kan se byggnadernas grunder. På 1700–1800-talen har byggandet till följd av landhöjningen flyttat från öns östra del till den västra stranden.

En fiskarstuga består av ett boningsrum av stock med eldstad och en farstu byggd av brädor i gaveln. Den äldsta stugan på Renögrundet är antagligen byggd i början av 1900-talet. Den nuvarande bosättningen finns på öns södra udde där det även finns en hamn som byggdes av staten på 1970-talet.

Fiskefyren är en hexagonal träbyggnad som byggts på en låg stenfot. Fyren har spåntak samt ett smalt lykttorn där man höll signalljuset för fiskebåtarnas behov. Tidigare hade man öppen eld i byggnaden, varvid de stora väggluckorna på väggarna mot havet öppnades. Numera är väggarna förslutna.
 
Historia
Renögrundet nämndes som Kelviåbornas strömmingsfångstplats redan på 1550-talet då sex båtlag fiskade vid grundet. Fisket var som livligast i slutet av 1800-talet då 30 båtlag fiskade vid Renögrundet. Under autonomitiden bodde man på Renögrundet endast vid strömmingssäsongen, senare började man vistas där allt längre. Ett båtlag bestod av tre personer som bodde i samma fiskarstuga.

För att förbättra säkerheten till sjöss byggde man en fiskefyr på Renögrundet på 1700-talet. Fyren tändes vid behov för att visa fiskebåtarna vägen från fjärden till basen och med hjälp av fyren orienterade man sig även till nätplatserna. Fyren renoverades grundligt i slutet av 1990-talet.

På Renögrundet byggdes kring slutet av 1700-talet och början av 1800-talet ett predikohus som försvann i början av 1900-talet. Gudstjänsterna ordnades inte varje söndag utan ett fåtal gånger under fiskesäsongen.
 
Läs mer
Harri Turunen (toim.), Kälviän ja Ullavan kirja. Kälviä kunta ja seurakunta. JYY:n kotiseutusarja n:o 31. Jyväskylä 1993.

Seppo Laurell, Suomen majakat. Nemo. Merenkulkulaitos 1999.

Harri Nyman, Meriväylien rakennusperintö. Toim. Marja-Leena Ikkala. Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja 21. Museovirasto 2009.
https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/merivaylien-rakennusperinto.pdf (haettu 21.9.2018).
 
objektets element:  säsongbostad; fyr; småhamn;
omgivningens nuvarande karaktär:  havsområde;
 
Fiskefyren. Harri Nymna 1999
Fiskefyren. Harri Nymna 1999.
Stenkummeln. Harri Nyman 1999
Stenkummeln. Harri Nyman 1999.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009