Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Raseborg Nyland

Gullö gård

Gå till Museiverkets karttjänst: Gullö gård
Beskrivning
Gullö gård ligger på en holme invid en gammal fartygsled och bildar med sin omgivning och sitt byggnadsbestånd en småskalig, harmonisk helhet. Gårdsmiljön med sina odlingar och kringliggande ekskogar har gamla anor. Karaktärsbyggnaden utgörs av en representativ herrgård i gustaviansk stil och till gårdens omgivning hör en park med talrika alléer.

Gullö gård ligger i den inre skärgården mitt bland odlingar. Den gustavianska interiören i huvudbyggnaden med två våningar och valmat tak är välbehållen. Fasaderna har genomgått vissa förändringar i samband med senare utförda renoveringar.

I närheten av huvudbyggnaden ligger en byggnad med mansardtak, vilken fungerat som inspektorns bostad. På området finns även flera byggnader från 1700- och 1800-talet, vilkas exteriörer delvis har förnyats under början av 1900-talet samt också ett antal ekonomibyggnader från 1800-talet. I strandmiljön ligger en badhytt och en sjöbod, som uppenbarligen är från 1850-talet och är den enda bevarade byggnaden från den telegrafkedja, som omspände hela den finska kusten.

Ekskogarna som kantar gårdens åkrar har fredats som naturskyddsområde.
 
Historia
Gullö var ett frälsehemman med anor från mitten av 1500-talet och platsen beaktades som ett alternativt placeringsställe för staden Ekenäs. Senare fungerade Gullö som ett av oceanseglarnas lastningsställen och som ett av Ekenäs skeppsbyggnadsområden. Den till säterirusthåll år 1691 ombildade gården var i adelsägo fram till början av 1800-talet. Som mest hade gården åtta torp på olika sidor om Gullö och Degerö.

Herrgårdens äldsta bostadsbyggnad låg vid stranden, öster om den nuvarande karaktärsbyggnaden. Den nuvarande huvudbyggnaden stod klar 1763. Nedre våningens fönster förnyades i början av 1900-talet, samtidigt som det stockbyggda huset försågs med en veranda på sidan mot trädgården och med jugend-detaljer.

Den lilla sjöboden flyttades till sin nuvarande plats på 1860-talet. Boden låg ursprungligen på Bötesberget i Gullö och fungerade som telegrafbyggnad för de ryska truppernas optiska telegraf under Krim-kriget på 1850-talet. På jämna mellanrum utmed kusten anlades tornkonstruktioner för telegrafernas behov på högt belägna platser.
 
Läs mer
Suomen kartanot ja suurtilat. Toim. Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander. Helsinki 1941.

Mikko Härö, Läntisen Uudenmaan rakennusten ja maiseman kulttuurihistoriallinen inventointi. Läntisen Uudenmaan seutukaavaliitto 1993.
 
objektets element:  herrgård; gårdsplan;
omgivningens nuvarande karaktär:  agrart landskap;
 
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009