Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Pedersöre Österbotten

Storsandsunds bosättning

Gå till Museiverkets karttjänst: Storsandsunds bosättning
Beskrivning
Storsandsund är en radby tät bebyggelse invid kyrkvägen till Pedersöre. Byggnadsbeståndet, som delvis härstammar från 1700-talet, är välbevarat och typiskt för det svenskspråkiga kustområdet.

Bebyggelsen som uppstått på två kullar i den kuperade terrägen vid Storsandsund bildar ett välbevarat, traditionellt österbottniskt kulturlandskap. Byn korsas av den gamla, på 1500-talet byggda kyrkvägen till Pedersöre.

Bostadshusen på de tre gårdarna Stenfält och Sandfält (Storsandsundsvägen 115-121) står i rad intill varandra, medan ekonomibyggnaderna ligger på andra sidan av den gamla landsvägen. Byggnadsbeståndet är väl bevarat. Den gamla vägsträckningen ligger delvis som grund för den nuvarande vägen och den gamla vägen har delvis bevarats i form av en tydligt skönjbar stig i terrängen.

Den s.k. Carlanderska gården uppfördes på 1740-talet. Gården nämns redan på 1500-talet. Rådman Johan Josef Carlander lät bygga huvudbyggnaden i en våning som förlängdes i slutet av 1700-talet. Mitt emot står Aspegrenska gården som troligen uppfördes på 1770-talet. Byggnaderna har hört till samma hemman. Byggnaderna bildar fortsättningsvis en för den österbottniska byggnadstraditionen karaktärstisk helhet. På platsen står numera också ett nytt bostadshus.
 
Historia
Vid Purmo åmynning på den österbottniska kusten fanns redan på 1560-talet en tät anhopning av stora byar. Pedersöre församling grundades någon gång i mitten av 1200-talet.
 
Läs mer
K.A Åkerblom, Pedersöre storsockens historia del I. Jakobstad 1950.

Bror Åkerblom, Pedersöre historia. Jakobstad 1971.

Suomen asutus 1560-luvulla. Kartasto. Suomen historiallinen seura. Käsikirjoja VII. 1973.

Suomen asutus 1560-luvulla. Kyläluettelot. Helsingin yliopiston historian laitos. Julkaisuja n:o 4. 1973.
 
objektets element:  by; gårdsplan; bondgård;
omgivningens nuvarande karaktär:  agrart landskap;
 
Byggnader i byn Storsandssund. Tuija Mikkonen 2006
Byggnader i byn Storsandssund. Tuija Mikkonen 2006.
Ekonomibyggnader i byn Storsandsund i Pedersöre. Tuija Mikkonen 2006
Ekonomibyggnader i byn Storsandsund i Pedersöre. Tuija Mikkonen 2006.
Byggnader i byn Storsandsund. Tuija Mikkonen 2006
Byggnader i byn Storsandsund. Tuija Mikkonen 2006.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009