Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Pedersöre Österbotten

Staraby

Gå till Museiverkets karttjänst: Staraby
Beskrivning
Staraby är en för den österbottniska kustbygden typisk och synnerligen välbevarad radby. Gårdarna har ett mångsidigt byggnadsbestånd.

Bebyggelsen i den tätt bebyggda Staraby byn ligger på bägge sidor om den gamla landsvägen söder om Pedersöre kyrka och Kyrkstranden. Det traditionella byggnadsbeståndet, bestående av allmogehus bildar en tät, småskalig bygata vid vägen.

De fyra bostadsbyggnaderna på gårdarna Stara, Storstara och Sjömans står i rad längs vägen. Det gamla byggnadsbeståndet i byn omfattar flera ekonomibyggnader, som placerats på andra sidan om vägen. En del av bodarna har dörren mot vägen, medan en del har den mot gårdsplanen. Vissa ekonomibyggnader är av yngre datum.

Huvudbyggnaden på Stara är uppförd på 1790- och 1880-talet, huvudbyggnaden på Sjömans i början av 1800-talet och bostadshuset på Storstara från 1800-talet har byggts till år 1962.
 
Historia
Den tidigaste varaktiga bosättningen längs den österbottniska kusten uppstod i närheten av åmynningarna och på 1560-talet fanns en tät koncentration av stora byar vid Purmo åmynning.
 
Läs mer
K.A. Åkerblom, Pedersöre storsockens historia I. Jakobstad 1950.

Pohjanmaan museon rakennusinventointi 1997-1998 (kopio).
 
objektets element:  by; gårdsplan; bondgård; ekonomibyggnad; väg;
omgivningens nuvarande karaktär:  agrart landskap;
 
Byväg i Staraby i Pedersöre. Maria Kurtén 2007
Byväg i Staraby i Pedersöre. Maria Kurtén 2007.
Gårdstun i Staraby. Tuija Mikkonen 2006
Gårdstun i Staraby. Tuija Mikkonen 2006.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009