Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Karleby Mellersta Österbotten

Stenängens småhusområde från 1960-talet

Gå till Museiverkets karttjänst: Stenängens småhusområde från 1960-talet
Beskrivning
Småhusområdet i norra delen av Stenängen är ett till formspråk, dimensioner och material enhetligt och välbevarat småhusområde från 1960-talet. Det låga och täta området har byggts enligt Karleby stads planläggning och styrning efter typritningar utarbetade av olika arkitekter och byggmästare.

Småhusområdet består av delar av områden från både stadsdel 6 och 25 samt finns väster om Karleby stads rutstadsplaneområde, söder om Norraleden och norr om Fabriksgatan. Bäst bevarade är i regel de kvartersområden som byggdes enligt stadsplanen från 1962 och enligt ändringarna av stadsplanen under 1960-talet kring Riskaparken och Brennerska parken samt vid Libecksgatan och Trädgårdsgatan.

Småhusen i ett plan som placerats tätt och regelbundet på små tomter finns vid bostadsgator som är smalare än huvudgatorna. På tomterna som skyddas av planteringar finns utöver bostadshuset inte andra byggnader. En väsentlig del av den byggda miljön i området utgörs av gaturum och passager samt parker och andra grönområden.

På området finns 80 enfamiljshus i ett plan, ett radhus och sju kopplade egnahemshus, varav en stor del har bevarat sitt ursprungliga utseende. Vid Häggvägen, Björkvägen och Alvägen finns tretton tegelfodrade egnahemshus i ett plan som har ritats av byggmästare J. Haapasaari 1961 och tio egnahemshus som sannolikt byggts efter stadsarkitekt Marjatta Mäkinens Luostarinen-typritningar. Vid Libecksgatan finns tretton Minerit-typhus som ritats av arkitekt Jaakko Laapotti 1960. Vid Libecksgatan och Trädgårdsgatan finns också sju Ritari-typhus som ritats av Heikki Heinonen 1960. Utöver ovan nämnda finns vid Libecksgatan och Trädgårdsgatan sjutton Ykspihlaja-typhus som ritats av Marjatta Mäkinen.
 
Historia
Stenängens område byggdes på tidigare överlåten mark, utanför de områden som Karleby stad planlagt 1898 och 1909. En del av området ingick i den av Birger Brunila utarbetade utvidgning av stadsplan för Karleby stad som fastställts 1940, men som delvis inte verkställdes. Fortfarande 1961 var området mellan Fabriksgatan och Norraleden åkermark. Norra delen av Stenängen byggdes utgående från den stadsplan som stadsarkitekt Marjatta Mäkinen utarbetat 1962 och stadsplaneändringarna. Till det planlagda området hörde också området väster om Mariegatan.

I stadsplanen planerades det över 30 hektar stora området till en stadsdel för uppskattningsvis 4 200 invånare, för vilka reserverades 153 tomter av "egnahemstyp", dvs. för egnahems-, atrium- och radhusbyggnader, 21 våningshustomter, sex affärs- och servicetomter samt en tomt för allmänna byggnader. De två största egnahemshusområdena hade placerats kring parker, dvs. intill Riskaparken och Brennerska parken.

Den genomsnittliga storleken på egnahemshustomterna var cirka 550–600 m². Med anteckningar om byggnadsarea fastställdes utöver antal våningar också det fasadmaterial som skulle användas. Planen var att man i egnahemshusen i området skulle använda typhuslösningar enligt typritningar som utarbetats av Puutalo, Tiiliteollisuus, Suomen Mineriitti och stadens byggnadsbyrå. Typritningarna ingick i planläggningsmaterialet då ärendet presenterades för stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.
 
Läs mer
Hillevi Toiviainen, Kokkolan kaupungin historia IV. Vaasa 1994.

Kirsti Reskalenko, Kiviniityn kaavoittaminen ja rakentaminen. Kaavahistoriallisen selvityksen käsikirjoitus 29.5.2007.

Kirsti Reskalenko, Kantakaupungin yleiskaava 2030. Rakennetun ympäristön inventointi 2007 - Kaavoituksen historiaa. Käsikirjoitus 27.7.2007.

Minna Torppa - Pirkko Kangas - Leena Aunio, Kokkolan kantakaupungin yleiskaava 2030, rakennusinventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.
 
objektets element:  planerat område; gaturum; bostadshus i stad; park;
omgivningens nuvarande karaktär:  stad;
 
Stenängens småhusområde från 1960-talet i Karleby. Johanna Forsius 2006
Stenängens småhusområde från 1960-talet i Karleby. Johanna Forsius 2006.
Minerit-typhus på Stenängens småhusområde i Karleby. Johanna Forsius 2006
Minerit-typhus på Stenängens småhusområde i Karleby. Johanna Forsius 2006.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009