Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Helsingfors Nyland

Viks undervisnings- och försöksgård

Gå till Museiverkets karttjänst: Viks undervisnings- och försöksgård
Beskrivning
Helsingfors universitets agrikultur- och forstvetenskapliga fakultets undervisnings- och försöksgård i Vik byggdes på 1930-talet för att som första instans i Finland på en mönstergård ge undervisning på högskolenivå inom lantbruk. Det enhetliga brukningscentret som ritats för undervisnings- och forskningssyften har i huvuddrag bevarat sitt utseende efter arkitekt Jussi Paatelas ritningar. De tidigare omfattande åkerfälten kring Viks ladugård har odlats sedan början av 1500-talet och bildar landskapsmässigt ett mycket betydande historiskt agrart skikt i den urbaniserade omgivningen.

Undervisnings- och försöksgården i Vik med sina byggnader från 1930–1950-talen är belägen på ett delvis skogsbeklätt högre område mitt på Viks öppna åkerlandskap. Söderut avgränsas åkerfältet av Gammelstadsfjärdens grönskande strand, i öster av Hertonäs höga backsluttningar och i väster av urbaniserade backområden.

Den östra kanten av gårdscentrets gårdsområde domineras av den 3–4 våningar höga laboratoriebyggnaden (1939) och av elevbyggnaden (1950). På södra kanten finns ett lösdriftsstall och en ladugård som byggts på 1930-talet. Båda är ståtliga lantbruksbyggnader med en nedre våning som är byggd i sten och rappad samt en övre del i trä som är målad med rödmylla. I gränsområdet mellan ladugården och åkern finns flera ekonomibyggnader av olika åldrar. Utanför gårdsområdet finns lantbruksmuseet i sten som byggts 1937 och fyra bostadshus som färdigställts 1948–1955. Brukningscentrets byggnader har renoverats och används fortfarande för sina ursprungliga syften.
 
Historia
Ladugården i Vik grundades på 1500-talet för att vara ett jordbruk för Kungsgården vid Vanda ås mynning. Därefter har gården i Vik varit tjänstebostad för landshövdingen och senare för soldater. Gården har alltid varit i statens ägo.

Den högsta lantbruksundervisningen flyttades till nuvarande Helsingfors universitet 1896. Till en början gavs undervisning i agrikultur- och forstvetenskaper i Helsingfors centrum i olika tillfälliga lokaler och försöksodling idkades på försöksgården i Ånäs i Helsinge landskommun. Försöksgården hade grundats av lantbruksstyrelsen och ägdes av staten.

Förvaltningen av ladugården i Vik överläts till Helsingfors universitet 1931, varefter Fångvårdsverket som hyrt gården lätt upprusta den för agrikultur- och forstvetenskapliga fakultetens användning. Undervisnings- och försöksgårdens brukningscenter grundades 1935 sydost om gårdens huvudbyggnad på det skogsbeklädda högre området. Brukningscentrets byggnader som omgärdas av åkrar blev färdiga 1934–1939 och 1946–1956. Utöver nybyggnationen sattes åkrarna i skick så att de lämpade sig för försöksodling och som betesmark. Arkitekt Jussi Paatela svarade för planeringen av ladugården, svinhuset, stallen, tröskhuset samt skjulen och samtliga är mönstergilla byggnader. Jussi Paatela ritade också 1939 Forsthuset för universitetet.

Före krigen färdigställdes delvis med fångarbetskraft laboratoriet och byggnaderna för det nationella lantbruksmuseet som alla är ritade av Paatela. Lantbruksmuseets samlingar bygger på föremål som doktor Gösta Grotenfelt samlat först till museet vid jordbruksskolan i Mustiala och senare till museet i Dickursby vid Ånäs försöksgård. På grund av utrymmesbrist beslöt man flytta samlingarna till den undervisnings- och försöksgård som grundades i Vik. Man ansåg att lantbruksmuseet kompletterade undervisningen och forskningen. Utgångspunkten var att skapa en byggnad som också till sitt yttre för tankarna till lantbruket. Museibyggnaden påminner också om en stenladugård, men fönsterbandet under takskägget visar att byggnaden är en produkt av sin tids arkitektur.

Försöksgårdens åkerareal på 230 hektar är fortfarande i aktivt bruk. Viks åkrar utgör en del av skyddszonen i naturskyddsområdet kring Vik och Gammelstadsviken.

Ett beslut fattades 1949 om campusområdet som finns utanför objektet. Arkitekt Veli Paatela vann tävlingen för området. På campusområdet norr om undervisnings- och försöksområdet byggdes från 1950-talet bostadsområdet för Ladugårdens studentby och på 1960-talet byggnaderna för den agrikulturvetenskapliga fakulteten i Vik. Campusområdet har vuxit kraftigt under 1990- och 2000-talen.
 
Läs mer
Viikin opetus- ja koetilan historiaa vv. 1550-1983, Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja koetila 1984.

Liisa Kuokkanen-Suomi, Viikki, rakennetun ympäristön suojelu: alueen historiaa ja sen rakennuskanta, Viikki-Kivikko-projekti, Helsingin kaavoitusosaston selvityksiä 1994:18.

Viikin latokartanon tilan historia, Studio Terra Oy, Ritva Luoto, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2004:15.
 
objektets element:  museum; ladugård; läroinrättning; gårdsplan; ekonomibyggnad;
omgivningens nuvarande karaktär:  agrart landskap; stad;
 
Jordbrukslandskap vid Viks undervisnings- och försöksgård. Hilkka Högström 2008
Jordbrukslandskap vid Viks undervisnings- och försöksgård. Hilkka Högström 2008.
Byggnader på Viks undervisnings- och försöksgård. Hilkka Högström 2008
Byggnader på Viks undervisnings- och försöksgård. Hilkka Högström 2008.
Byggnader på Viks undervisnings- och försöksgård. Hilkka Högström 2008
Byggnader på Viks undervisnings- och försöksgård. Hilkka Högström 2008.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009