Museiverket

 SÖKALTERNATIV

objekt landskapsvis
 

KARTSÖK

landskapskarta Lappland Mellersta Österbotten Norra Österbotten Kajanaland Norra Karelen Södra Karelen Österbotten Norra Savolax Södra Savolax Kymmenedalen Mellersta Finland Södra Österbotten Päijänne-Tavastland Nyland - östra Egentliga Tavastland Nyland - västra Birkaland Satakunta Egentliga Finland
Pargas Egentliga Finland

Iniö kyrkby

Gå till Museiverkets karttjänst: Iniö kyrkby
Beskrivning
Iniö kyrkby ligger för kyrkbyarna i Åbolands skärgård typiskt på en större ö och intill en viktig farled. Kyrkbyn är rätt väl bibehållen och har kvar sin småskaliga, historiska och för skärgården typiska miljö.

Iniö kyrka och Norrby som bildar kyrkbyn ligger på en skyddad plats mitt på den ögrupp som utgör Iniös huvudöar. Byggnaderna ligger i två grupper på låga bergsryggar mellan hamnen och byåkern. Utöver kyrkan består byn av gamla tomter med gårdar längs bygatan, skolan och kommunhuset. Från hamnen leder en byväg till kyrkan. Kyrkan ligger mitt i byn; söder om byåkern ligger den ödelagda platsen efter ett medeltida kapell och på norra sidan den plats där kyrkan stod på 1600- och 1700-talet. Gårdarnas byggnadsbestånd är dels från 1800-talet och början av 1900-talet. Byggnadsbeståndet har delvis förnyats.

Iniös långkyrka med västligt torn uppfördes av sten och tegel åren 1798-1800. Det med sadeltak täckta kyrkorummet kröns av ett fyrkantigt torn vars övre del i trä är åttkantigt. Kyrkans interiör ombyggdes i nygotisk stil efter branden år 1880 och i samma stil går också den murade portalen vid ingången. Altartavlan som föreställer herdarnas tillbedjan har målats av Vivi Munsterhjelm år 1907. Kyrkans belysningsarmatur, textilier och en del av den övriga inredningen härstammar från 1960-talet.

Söder om kyrkan ligger begravningsplatsen omgiven av en stenmur i gråsten. Norr om den nuvarande kyrkan ligger den gamla kyrkplatsen och en begravningsplats, som omges av en timrad gärdsgård som underhållits allt sedan 1600-talet.
 
Historia
Under förhistorisk tid var havsytan i Skärgårdshavet högre än vad den är idag. På öarna, framförallt på de högsta platserna på ön Norrby, har man påträffat flera gravar från järn- och bronsåldern. Öarna fick fast bosättning under tidig medeltid, då folk invandrade från Sverige. Norrby blev så småningom Iniös största by och på 1560-talet fanns det 11 gårdar i byn.

Iniö var till en början kapell under Tövsala moderförsamling. Därom finns nämnt i urkunder från mitten av 1500-talet. På 1600-talet övergavs träkapellet i Norrby då en kyrka som köpts och flyttats från Sund uppfördes på Norröjen norr om den nuvarande kyrkan. Den här kyrkan förstördes i en brand i början av 1790-talet.

Den nuvarande gråstenskyrkan uppfördes under Mikael Piimänens ledning åren 1789-1800. Ritningarna till kyrkan hade gjorts vid överintendentsämbetet i Sverige år 1796. Ritningarna gjordes av G. Af Sillén, som i dem beaktade de ritningar som byggmästare Johan Ahlström tidigare gjort.

Den fasta inredningen i Iniö kyrka förstördes i en brand år 1880. Kyrkan byggdes om åren 1880-1881 enligt ritningar av länsarkitekt C. J. Von Heideken. I samband med ombyggnaden fick tornets övre del i trä sin nuvarande utformning medan spetsen fick sin nuvarande form enligt förebild av Åbo domkyrkas torn ritat av C. L. Engel. Förutom inredningen förnyades också fönsteröppningarna och innertaket. Kyrkan renoverades åren 1967-1968 enligt ritningar av Arto Sipinen. Då höjdes golvet i sakristian till samma nivå som golvet i kyrksalen och valvet i gången mellan koret och sakristian avlägsnades. Inredningen förnyades delvis. Träinhängnaden runt kyrkogården ersattes på 1820-talet med en mur i gråsten. Kyrkogåden utvidgades år 1867.

Iniö förvaltningssocken och den självständiga församlingen grundades först i början av 1900-talet. Kommunen blev en del av Väståboland år 2009.
 
Läs mer
Suomen asutus 1560-luvulla. Kartasto. Suomen historiallinen seura. Käsikirjoja VII. 1973.

Suomen asutus 1560-luvulla. Kyläluettelot. Helsingin yliopiston historian laitos. Julkaisuja n:o 4. 1973.

Juhani Vainio, Asutusrakenteen kehitys Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen seutukaavaliitto 1984.

Iniö skärgårdskommuns historia, Föreningen Iniö hembygdbok. Turku 1984.

Iniö skärgårdskommuns historia II, Föreningen Iniö hembygdbok. Turku 1987.
 
objektets element:  begravningsplats; kyrka; by; fornlämning; gårdsplan;
omgivningens nuvarande karaktär:  kyrkby;
 
Iniö kyrkby. Johanna Forsius 2007
Iniö kyrkby. Johanna Forsius 2007.
Iniö kyrkby. Johanna Forsius 2007
Iniö kyrkby. Johanna Forsius 2007.
Iniö kyrka. Johanna Forsius 2007
Iniö kyrka. Johanna Forsius 2007.
 
publicerat 22.12.2009
sänd respons om RKY-objektet
till början
 


© Museovirasto 2009